Juris protecta Milanovićevoj Vladi: Umjesto tutorstva građanima, disciplinirajte pravosuđe!

Foto:  Nikša Stipaničev (Cropix)

"PRIJEDLOG Ministarstva pravosuđa da ograniči prekoračenja na tekućim računima treba razumjeti kao postavljanje tutorstva građanima. Umjesto da se poveća pravna sigurnost u Hrvatskoj, što znači discipliniranje pravosuđa i zakonsko reguliranje odvjetničkih tarifa, aktualna vlast poseže za tutorstvom", stoji u priopćenju nevladine organizacije "Juris Protecta - Udruge za unapređenje pravosuđa u RH" u kojem se dodaje da građane treba educirati da odaberu povoljniji način kreditiranja, a na njima je da snose posljedice za pogrešan izbor. 
 
"Kada bi hrvatsko pravosuđe funkcioniralo onosno sudski postupci trajali kraće 10 i više puta, kreditne institucije bi imale znatno manje troškove i gubitke potraživanja, a kamate bi automatski pale", smatraju u Juris Protecti naglašavajući kako su i ova vlast kao i one bivše produžena ruka odvjetničkih lobija i pravosuđa, a cijela Hrvatska i njeni građani su taoci tih lobija.
 
Ova nevladina udruga zalaže se za paušalizaciju odvjetničkih tarifa za imovinsko pravne sporove i njihovo svođenje na razumnu mjeru u europskim razmjerima. Do tada će Hrvatska, smatraju u Juris Protecti, ostati poligon za organiziranu pljaču, a investitori će je zaobilaziti u velikom luku. 
 
"Rijetki su luđaci, bilo domaći ili strani, koji su spremni investirati i poslovati u državi kao što je Hrvatska u kojoj sporovi traju na desetke godina, a kvaliteta sudskih odluka je ispod svakog nivoa. Vlada bi se trebala usredotočiti prvenstveno na pravosuđe i osigurati (milom ili silom) da ispunjava europske standarde (kadrovska lustracija u pravosuđu je neminovna) i time stvoriti osnovnu pretpostavku za investicije odnosno pokretanje poduzetničke aktivnosti u Hrvatskoj, što bi vodilo do masovnog otvaranja novih radnih mjesta. Vlast i ovom mjerom želi stvoriti privid da štiti interese širokih masa, a zapravo ih ograničava u osnovnim slobodama izbora", zaključuje se u priopćenju kojeg potpisuje predjesnik te udruge Zlatko Zeljko. 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.