Juris Protecta: Vlada i Sabor hrvatskim su odvjetnicima omogućile ozakonjenu pljačku

UDRUGA za unapređenje pravosuđa u RH "Juris Protecta", poslala je dopis premijeru Milanoviću i predsjedniku Sabora Borisu Špremu, u kojem ih obavještavaju kako su prikupili preko 11.000 potpisa u Peticiji za promjenu Zakona o HRT-u.

Traže da Vlada, odnosno Sabor, bez odlaganja pokrene postupak donošenja novog Zakona o HRT-u, koji će biti sukladan europskim standardima za javnu televiziju. Sadržaj otvorenog pisma možete vidjeti OVDJE.

Osim toga, najavili su i sljedeću akciju koja će se ticati pravosuđa, te građane pozivaju da ih podrže i kada je ova tema u pitanju.

Njihov apel prenosimo u cijelosti:

Vlada i Sabor HR-a omogućili su odvjetnicima u Hrvatskoj ozakonjenu pljačku. Tako su odvjetničke tarife u Hrvatskoj za imovinsko-pravne sporove višestruko veće od tarifa bogatih zemalja Zapadne Europe, a one su uzrokovale:

- Masovnu pljačku hrvatskih fizičkih i pravnih osoba u stotinama milijardi kuna;

- Devastaciju hrvatskog pravosuđa, jer su suci zbog razlike u zaradama masovno napustili sudove i prešli u odvjetnike. Ne može se očekivati od suca da gledaju skrštenih ruku kako njihovi kolege odvjetnici zarade na jednom sporu više nego oni za cijeli život;

- Masovno kršenje ljudskih prava stotinama tisuća hrvatskih građana zbog dugotrajnosti sudskih postupaka. Imovinsko pravni sporovi traju u Hrvatskoj nerijetko 20 i više godina. Prema međunarodnim standardima svako trajanje sudskog postupka duže od 5 godina predstavlja kršenje ljudskih prava;

- Sukob interesa odvjetnika i njegove stranke. Kod obračuna odvjetničkih tarifa u Hrvatskoj nije predviđen paušal, nego odvjetnici naplaćuju posebno izlazak za svako ročište i za svaki sudski podnesak;

- Nepostojanje pravne zaštite i time isključivanje Republike Hrvatske iz zajednice civiliziranih država, u kojima je moguće investirati. Država u kojoj imovinsko pravni postupak traje 20 i više godina ne može se ubrojiti u red pravnih država i samo je luđak spreman investirati u takvoj državi. Time je onemogućen gospodarski razvoj i zaštita prava, kako poduzetnika tako i svih ostalih građana. Takva država je osuđena na propast, a to se s Hrvatskom događa polako ali sigurno.

Nije potrebno naročito naglašavati da je ova vrsta organizirane pljačke stotinama puta teža od navodne pljačke bivšeg predsjednika Vlade Ive Sanadera. Postavlja se pitanje da li će se ovoj vrsti pljačke ikada suditi. Za nju bi trebale odgovarati sve vlade od 1994. do danas. Donošenjem Zakona o odvjetništvu 1994. omogućena je, a vjerojatno svjesno predviđena organizirana pljačka, kada su udruzi građana (Hrvatska odvjetnička komora) dodijeljene zakonodavne ovlasti na području samostalnog određivanja odvjetničkih tarifa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.