Jihadi John ima nesmetan pristup bankovnom računu u Britaniji

Screenshot: Sky News/YouTube

JIHADI John, terorist Islamske države odgovoran za smaknuća čitavog niza zapadnjačkih taoca, još uvijek ima nesmetan pristup bankovnom računu u Britaniji, javlja Telegraph.

Prema službenoj istrazi, tek šest od oko 600 britanskih džihadista ima zamrznut ili uskraćen pristup svojim bankovnim računima.

"Broj zamrznute imovine je zapanjujuće malen," komentirao je David Anderson, visokorangirani kraljičin savjetnik i neovisni istražitelj britanske vlade za terorizam.

"Malen broj (terorista) ukazuje da zakon o zamrzavanju imovine ima tek marginalnu ulogu u borbi protiv najozbiljnije terorističke prijetnje današnjice," napisao je Anderson u izvještaju u kojem poziva na "češće korištenje" zakonskih odredbi čija je svrha teroristima uskratiti financije.

"Ovo je samo još jedan primjer za vladinu nemogućnost da ispuni obećanje o zaštiti nacionalne sigurnosti," rekao je direktor Centra za sigurnost i obavještajne studije Anthony Glees i dodao da je "neshvatljivo" da teroristi poput Mohammeda Emwazija (čiji je nadimak "Jihadi John") imaju slobodan pristup računima u Britaniji.

Istraga je između ostalog otkrila da je kod šestorice džihadista zamrznut tek "simboličan iznos" od 74,000 dolara i da oko 300 britanskih boraca koji su se pridružili IS-u i u međuvremenu vratili u Ujedinjeno Kraljevstvo redom imaju pristup računima s "krvavim novcem".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.