Jedna osoba poginula u eksploziji tvornice u Kini, dim u obliku gljive nad gradom

Screenshot: Youtube

U POSLJEDNJOJ u nizu eksplozija koje u posljednje vrijeme potresaju Kinu, noćas nešto prije ponoći u industrijskoj zoni grada Dongying poginula je jedna osoba, javlja Asia Times.

Informacija o jednom poginulom objavljena je na službenim web stranicama grada Dongyinga, a to je ujedno i jedina službena informacija o eksploziji od koje je podrhtavalo tlo u krugu od dva kilometra oko tvornice.

Do eksplozije je došlo u 11.22 sati po lokalnom vremenu, a vatrogascima je bilo potrebno čak pet sati da plamen stave pod kontrolu. Lokalni mediji javljaju da je šestero direktora tvornice Shandong Binyuan Chemical Co. Ltd. zadržano u pritvoru.

Godišnje proizvede 20 tisuća tona kemijskih tvari

U kompaniji takve navode nisu komentirali. Riječ je o tvornici koja godišnje proizvede oko 20 tisuća tona kemijskih tvari, prenosi Asia Times.

Iako iz tvornice i dan nakon eksplozije nitko nije bio raspoložen za komentar, a lokalna policija tvrdi da nema konkretnih informacija, internetom su se neposredno nakon incidenta proširile snimke koje svjedoče o golemoj eksploziji koja je osvijetlila noćno nebo, nakon čega se iz tvornice počeo izdizati gusti crni dim u obliku gljive.

Riječ je o trećoj eksplozija tvorničkog pogona u Kini u posljednjih mjesec dana. U prvoj eksploziji u gradu Tianjinu poginulo je 158 ljudi, a 800 ih je ranjeno. Nedugo zatim još jedna osoba je poginula u eksploziji u pokrajini Shandong, gdje se dogodila i najnovija eksplozija.

Razmjeri nesreće u Tianjinu 12. kolovoza, u kojoj je razoren dio luke i stambene četvrti, potaknuli su opće zgražanje javnosti zbog nepoštovanja osnovnih sigurnosnih propisa i zabrinutost zbog širenja otrovnih tvari zrakom i vodom u Tianjinu.

Takvi izgredi nisu rijetki u Kini i svjedoče o nepoštovanju propisa industrijske sigurnosti i o čvrsto ukorijenjenoj korupciji.

U prvih šest mjeseci 2015. u Kini se dogodilo 139.000 industrijskih nesreća u kojima je poginulo 26.000 ljudi, što je više od 140 na dan, premda taj broj službeno pada 5,5 posto na godinu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.