Je li borac za autorska prava Josipović "posudio" Bugov logo?

Foto: Press materijali/Bug/Index

SLOGAN i logotip predsjedničke kampanje "To je pravi put" Ive Josipovića već danima zabavljaju građane koji u njemu, umjesto napretka i izlaska iz krize, vide vrtnju u krug, hipnozu, "centrifugu" kao kod perilica rublja...

Tko stoji iza Josipovićevog loga zasad nije poznato, ali je sličnost logotipa "To je pravi put" i logotipa Bug Future Showa zaintrigirala mnoge pa smo pokušali doznati je li poznati borac za autorska prava Josipović "posudio" logotip od Buga ili su jednostavno u izradi oba logotipa korišteni gotovi dizajnerski predlošci dostupni na internetu.



"Nismo ni na koji način sudjelovali u izradi logotipa za kampanju g. Josipovića, pa nemamo komentar na izgled tog logotipa. Naš logotip za Bug Future Show djelo je Bugovog dizajnera Hrvoja Brekala i nastao je prije godinu dana, potkraj 2013. Nije se koristio gotovim predlošcima", poručuju iz Buga.

Tko su autori Josipovićevog loga doznat će se tek iz izvješća

"Veseli nas što vizualni identitet kampanje Ive Josipovića `To je pravi put` izaziva veliku pozornost javnosti i medija, jer to znači da je uočljiv, zanimljiv, moderan i intrigantan, što su odlike koje želimo da u što skorijoj budućnosti ima i Hrvatska.

Cjelokupna komunikacija, uključujući i logotip za predsjedničku kampanju Ive Josipovića počiva na idejama nadstranačja, zajedništva i okupljanja s ciljem rješavanja najvećih društvenih izazova u Republici Hrvatskoj. Znak proizlazi iz tih ideja, a inspiriran je suvremenim i danas često korištenim infografikama koje služe za pristupačan prikaz složenih informacija, kao i radovima umjetnika i dizajnera iz raznih pokreta s početka dvadesetog stoljeća koji su se bavili socijalnom ulogom vizualnih komunikacija.

Znak je puno bliže uzorima koje prilažemo poput radova Nevilla Brodya, Hermana Bayera, Bauhausa i konstruktivista, nego znaku Bug Future Showa kojeg ste nam poslali.

Svi koji sudjeluju u kampanji Ive Josipovića, pa tako i autori vizualnog identiteta, bit će jasno navedeni u izvješćima koja ćemo u skladu sa zakonom podnositi Državnom izbornom povjerenstvu u za to propisanim rokovima", poručuju iz Josipovićevog tima.

Priložili su i genezu nastanka Josipovićevog logotipa:

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.