Javna rasprava o Nacrtu prijedloga Zakona o poštanskim uslugama

MINISTARSTVO pomorstva, prometa i infrastrukture objavilo je poziv za sudjelovanje u javnoj raspravi o Nacrtu prijedloga Zakona o poštanskim uslugama.

Nacrt prijedloga Zakona o poštanskim uslugama izradila je radna skupina sastavljena od predstavnika Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture i Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM), a prigodom njegove izrade uzete su u obzir primjedbe i prijedlozi davatelja poštanskih usluga, s kojima je prethodno raspravljen radni tekst Nacrta prijedloga Zakona.

Donošenje novoga Zakona o poštanskim uslugama predstavlja zakonodavnu mjeru iz Plana usklađivanja zakonodavstva Republike Hrvatske s pravnom stečevinom Europske unije za 2012. godinu.

Najvažnija pitanja, koja se predlažu urediti novim Zakonom o poštanskim uslugama, između ostalog obuhvaćaju ukidanje isključivih prava (monopola) na obavljanje rezerviranih univerzalnih poštanskih usluga, način određivanja jednog davatelja univerzalne usluge na cijelom području Republike Hrvatske, podjelu poštanskih usluga na univerzalnu uslugu i ostale poštanske usluge, omogućivanje pristupa mreži davatelja univerzalne usluge drugim davateljima poštanskih usluga, konsolidatorima i korisnicima usluga, uređenje postupka rješavanja sporova, davanje prava i obveze obavljanja univerzalne usluge HP - Hrvatskoj pošti d.d. na cijelom području Republike Hrvatske na razdoblje od 15 godina, uz predviđeni mehanizam preispitivanja uvjeta obavljanja univerzalne usluge te prijenos ovlasti inspekcijskog nadzora nad obavljanjem poštanskih usluga sa središnjeg tijela državne uprave u nadležnost regulatornog tijela - HAKOM-a.

Javna rasprava traje do ponedjeljka, 9. srpnja 2012. godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.