Izraelski predsjednik Papi predložio osnivanje "Organizacije ujedinjenih vjera"

Foto: Hina

PAPA Franjo u četvrtak je u privatnu audijenciju primio bivšega izraelskog predsjednika Shimona Peresa koji je Svetom Ocu predložio osnivanje "Organizacije ujedinjenih vjera" s obzirom na neučinkovitost aktualne UN-ove politike.

"Danas se najčešće kao izgovor za ratove koristi vjera. Suočeni smo sa stotinama, tisućama terorističkih pokreta koji tvrde da ubijaju u ime Boga", rekao je Peres (91) u intervjuu za talijanski katolički tjednik Famiglia Cristiana.

"Da bismo se borili protiv takvih struja imamo organizaciju Ujedinjenih naroda, političku instituciju bez oružja i uvjerenja uvjetovanih vjerom. Ako uzmemo u obzir činjenicu da je UN odradio svoje, mislim da bi nam sada od koristi bili vjerski Ujedinjeni narodi. Na taj bismo se način najbolje usprotivili teroristima koji ubijaju u ime vjere", kazao je Peres.

Bivši izraelski predsjednik, koji je Vatikan posjetio više puta, kazao je kako na čelu tog "vjerskog UN-a" vidi papu Franju. "Prvi put u povijesti Sveti Otac je vođa kojega poštuju pripadnici najrazličitijih religija, a dodao bih i da je možda jedini vođa u svijetu kojega poštuju", kazao je Peres.

Vatikan nije objavio informacije o tom privatnom susretu.

Početkom lipnja, nedugo nakon posjeta Bliskom istoku, papa Franjo u Vatikanu je na zajedničku molitvu pozvao Peresa i palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa. Nakon molitve zasadili su zajednički drvo masline, simbol mira.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.