Isplati se biti zviždač u SAD-u: Raskrinkao shemu porezne evazije pa od vlade dobio 104 milijuna dolara

TEŠKO može biti utjehe za osobu koja je osuđena na zatvorsku kaznu, osim ako utjeha stigne u obliku vladine nagrade od 104 milijuna dolara.

Upravo je takva sudbina zadesila nekadašnjeg bankara u švicarskoj banci UBS, Bradleya Birkenfelda, koji je osuđen jer je klijentu UBS-a pomogao da sakrije svoje bogatstvo od američke porezne službe. Međutim, Birkenfeld je postao zviždač i pomogao raskrinkati shemu kojom je najveća švicarska banka pomagala američkim klijentima da izbjegnu porez. Američka porezna uprava zbog tog ga je čina nagradila sa 104 milijuna dolara, što zasigurno mora biti najveća zviždačka nagrada u povijesti.

UBS morala platiti 780 milijuna dolara jer je Birkenau propjevao

Nekoliko pravnih stručnjaka  kazalo je kako je riječ o iznosu puno većem od onog malog broja iznosa poznatih u javnosti od 2006. kada je IRS povećao fond nagrada za zviždače. Nema dvojbe da je država na koncu ipak profitirala, jer je nakon što je Birkenfeld "propjevao" pokrenuta istraga koja je rezultirala globom od 780 milijuna dolara za UBS i otkrivanjem liste od 4700 američkih klijenata s tajnim prekomorskim računima.

Birkenfeld je 2008. godine priznao krivicu za sudjelovanje u zavjeri o financijskoj prevari. Na kraju mu je kazna srezana na tri i pol godine zatvora, ali njegov odvjetnik kaže kako je to zbog dobrog vladanja, te da "mu zbog suradnje s poreznom upravom u slučaju UBS nije s kazne skinuta niti jedna minuta". Birkenfeld je već odslužio 31 od 40 mjeseci zatvorske kazne, a kada jednom napusti zatvor bit će ekstremno bogat.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.