Index doznaje: Ministrici Holy prijete smrću!



MIRELA HOLY, ministrica zaštite okoliša i prirode, policiji je prijavila prijetnje smrću koje povezuje s uvođenjem reda u sustav otkupa PET ambalaže.

Prema informacijama koje su nam službeno potvrđene u policiji u tijeku je sigurnosna procjena ozbiljnosti prijetnji ministrici Holy, kako bi se ustanovilo je li joj neophodna policijska zaštita. Neslužbeno smo doznali da su prijetnje upućene nakon imenovanja Branke Jagar za šeficu kabineta ministrice Holy. Branka Jagar u javnosti je poznata i kao suradnica policije te tajnih službi u istrazi o aferi Grupo.

Sustav otkupa PET ambalaže pogoduje pojedinim interesnim grupama

Ministrica Holy u više je navrata najavila reorganizaciju sustava otkupa PET ambalaže za kojeg tvrdi da je sporan, da pogoduje pojedinim interesnim grupama i da je neodrživ. Indexu je potvrdila da posebno povjerenstvo Ministarstva priprema izradu novog Pravilnika za ambalažni otpad.

"U tijeku je analiza stanja kako bi se izradio okvir za novi pravilnik", tvrdi ministrica Holy. Analize podrazumijevaju i pregled svih ugovorenih poslova između Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kojeg je vodio Vinko Mladineo s tvrtkama koje raspolažu koncesijama za otkup ambalažnog otpada i za proizvodnju ambalaže.

Ekstra zarada proizvođačima

U mandatu Vinka Mladinea, inače okrivljenog u aferi Fimi-media, proračun je na sumnjivim poslovima s otkupom ambalažnog otpada izgubio približno 700 milijuna kuna. Od početka primjene Pravilnika 1. siječnja 2006. Fond je na naknadama za ambalažu uprihodio 2.125,078.955 kuna, a na rashodovnoj strani zabilježio trošak od 2.819,163.405,34 kune, što čini razliku od 694,08 milijuna kuna koju su pobrali sudionici u krupnom ambalažnom biznisu. Sporni pravilnik omogućio je procvat prekograničnog šverca ambalaže. Državno odvjetništvo provjerava jesu li pojedine tvrtke ovlaštene za sakupljanje ambalaže, nezakonito prikupljale otpad u BiH, Srbiji i Crnoj Gori te ga prodavale Fondu. No, pravi kriminal, kako sumnjaju u Uskoku, dogodio se pri plaćanju ambalaže koja nikad nije isporučena, odnosno postoji samo u krivotvorenom knjigovodstvu Fonda. Na to upućuju i podaci o rastu troškova otkupa ambalaže nakon 2006. Takav pravilnik omogućio je i ekstra zaradu proizvođačima ambalaže jer je odredio otkupnu cijenu proizvoda koja je i dvostruko veća od proizvodne.

Na području proizvodnje PET ambalaže do ove godine vladao je tržišni duopol jer su glavni proizvođači bili tvrtka Drava International iz Osijeka čiji su suvlasnici Zoran Gobac i Višeslav Vukojević te tvrtka BBS d.o.o. iz Novog Marofa čiji su vlasnici poduzetnica Barbara Bešenić i Varaždinska biskupija. Tvrtka BBS trenutno je u stečaju, dok je Bešenić pod optužnicom DORH-a zbog zloporaba u gospodarskom poslovanju.

Moćne veze Gopca i Vukojevića

Pred istražiteljima Uskoka Barbara Bešenić je svjedočila i o navodnim zloporabama konkurentske tvrtke Drava International, no DORH njeno svjedočenje nije smatrao dovoljnim za pokretanje kaznenog postupka. U međuvremenu je Drava International proširila proizvodnju i na područje Srbije dok je u Hrvatskoj dobila monopolistički status. Suvlasnici tvrtke Zoran Gobac i Višeslav Vukojević poznati su i po dobrim vezama u politici, policiji i pravosuđu. Bivši ministar financija Ivan Šuker u dva se navrata slupao u automobilu njihovog poduzeća. Gobac i Vukojević bliski su i novom glavnom tajniku HDZ-a Milijanu Brkiću koji se, kako su prenijeli mediji, u kafiću Višeslava Vukojevića nedavno sreo s Ivom Sanaderom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.