I SAD želi da Grčka surađuje s Europom i MMF-om

Foto: FAH

SJEDINJENE Države misle da je veoma važno da grčka vlada, koja želi ponovno otvoriti pregovori o grčkom dugu i prekinuti mjere štednje, surađuje s europskim kolegama i s MMF-om, rekao je danas američki veleposlanik u Grčkoj, istaknuvši ipak geostratešku ulogu te zemlje.

Veleposlanik David Pearce je tu izjavu, kako se prenosi u priopćenju veleposlanstva, dao nakon susreta s glavnim grčkim dužnosnicima, među kojima s premijerom Aleksisom Ciprasom i s ministrom financija Janisom Varufakisom, održanih u zadnja dva dana.

Na nekoliko tih sastanaka, među kojima i na sastanku s Varufakisom, sudjelovao je i pomoćnik podtajnika u američkom ministarstvu financija zadužen za europsku politiku Daleep Singh.

Potonji, dodaje se u priopćenju, "koji je već dolazio u posjet Grčkoj, boravi u Ateni gdje se treba sastati s novim timom zaduženim za gospodarstvo i za financije".

Veleposlanik Pearce je sa sugovornicima razgovarao o "važnim bilateralnim i o regionalnim pitanjima".

"Grčka mora provesti reforme koje će privući strane ulagače"

"Priznao je da su Grci već podnijeli velike žrtve, opetujući stajalište SAD-a da Grčka mora nastaviti administrativne i strukturne reforme i biti oprezna u vezi s proračunom", navodi se u priopćenju.

"SAD ujedno smatra da Grčka mora provesti reforme koje će privući strane ulagače u Grčku kako bi zemlja mogla ispuniti svoje međunarodne obveze i vratiti se na put blagostanja", dodaje se.


Veleposlanik je istaknuo "tijesne bilateralne veze" između dviju zemalja i "važno partnerstvo" Atene i Washingtona u vezi s obranom i sa sigurnošću.

Pearce se u zadnja dva dana sastao s Ciprasom, Varufakisom, potpredsjednikom vlade Janisom Dragasakisom, ministrom vanjskih poslova Nikosom Kociasom i s ministrom gopodarstva Giorgosom Stathakisom.

Ovi susreti se događaju pošto je ovog tjedna američki predsjednik Barack Obama izjavio da zemlje poput Grčke ne treba više "pritiskati" prestrogom proračunskom politikom i da su grčki čelnici zaredali s pozitivnim znacima u pravcu Moskve.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.