Hypo Holding Balkan: Do kraja mjeseca osnivanje holdinga balkanskih podružnica Hypo banke

Foto: Hypo

HOLDING za jugoistočnu Europu austrijske banke Hypo international polako dobiva oblik i trebao bi do kraja ovog mjeseca biti uspostavljen, piše bečki poslovni dnevnik Wirtschaftsblatt.

Holding, u kojem će se naći sestrinske banke u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji, kao i zdravi dijelovi poslovanja, poput leasinga, trebao bi olakšati prodaju.
 
Europska komisija je početkom mjeseca produžila rok za prodaju sestrinskih banaka Hypo grupe na istoku do kraja 2015, a model holdinga, koji je Austrija predložila Bruxellesu, dobio je zeleno svjetlo.
 
Nadležne institucije u Sloveniji i Hrvatskoj već su dale odobrenje za prelazak banaka u holding, što je čisto tehnički postupak.
 
Očekuje se da će i Narodna banka Srbije dati odobrenje, a u Bosni bi to trebalo uslijediti u ponedjeljak, saznaje Wirtschaftsblatt.
 
U Hypo banci u Klagenfurtu naglašavaju da uspostavljanje holdinga ne znači nikakvo odvajanje, i da je management banke i holdinga isti.
 
"Interne mjere imaju za cilj da se dobije jasna struktura između dijela koji se gasi i dijela banke koji će nastaviti rad", objasnio je glasnogovornik banke, Nikola Donig.
 
Posao nove vlade Austrije, koja treba da se uspostavi poslije izbora u nedjelju, bit će i prodaja ovih sestrinskih banaka.
 
Prema planu, u četvrtom kvartalu ove godine će biti obavljeni prvi razgovori o prodaji.
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.