Hrvatski laburisti: Ne diskriminiramo žene!

Foto:  laburisti.hr

"HRVATSKI laburisti – Stranka rada želi povodom jučerašnjih optužbi nekoliko članica iz požeškog ogranka reagirati na neutemeljene optužbe vezane uz diskriminaciju žena. Temeljem odluke Nacionalnog vijeća na svim listama za lokalne izbore mora biti 40 posto žena. Na listi za gradsko vijeće grada Požege, od 21 kandidata, njih 8 su žene. Osim toga, od 101 kandidata za načelnike, gradonačelnike, župane i njihove zamjenike, njih 31 su žene, što čini 30,6 posto kandidatkinja za izvršne funkcije. U Hrvatskim laburistima žene obnašaju nekoliko važnih funkcija: predsjednica Suda časti, predsjednica Statutarne komisije i predsjednica Nadzornog odbora Hrvatskih laburista", stoji u priopćenju Hrvatskih laburista. 
 
"Skupština u privatnoj kući" 
 
Naime, jučer su požeške laburistice Božena Kurečić, Danica Martinčić i Renata Pejnović na konferenciji za novinare naglasile da će zbog nezakonitosti izbora predsjednika u požeškom ogranku Hrvatskih laburista protiv predsjednika stranke Dragutina Lesara podnijeti kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu kao i zbog diskriminacije žena. 
 
Tako tvrde da je izbor predsjednika laburista u Požegi bio nelegalan jer je sazvan samo dan prije i to putem elektroničke pošte. Skupština je bila u privatnoj kući, a nije imala ni kvoruma. Jučer su rekle i da ženama nije omogućeno da se kandidiraju.

"Skupština je valjana"
 
"Radi točnog informiranja javnosti želimo istaknuti da je jedna od nezadovoljnih potpisnica jučerašnje prijave, sudjelovala na skupštini požeškog ogranka kao ovjeroviteljica, i svojim je potpisom potvrdila točnost podataka i valjanost skupštine. Temeljem ovjerenog zapisnika, a nakon pristiglog prigovora, tajnica stranke, gđa. Maja Ilčić, osobno je nazvala sve navedene sudionike spomenute skupštine te su joj isti potvrdili da su sudjelovali na skupštini i da su podaci vjerodostojni. Radi točnog informiranja moramo reči da jedna od potpisnica prigovora o nelegalnosti skupštine nije bila evidentirana članica stranke, a nezadovoljna članica koja se kandidirala za jednu od funkcija u ogranku, tajnim glasovanjem nije prikupila dovoljno glasova za tu funkciju", stoji u današnjem priopćenju laburista u kojem se dodaje da su se članice iz Požege mogle i trebale obratiti stranačkim tijelima. 
 
"Osnovni princip Hrvatskih laburista je poticanje žena na što veće političko aktiviranje u tijelima stranke, a brojem žena na listama za lokalne izbore i brojem žena koje su se kandidirale za izvršne funkcije vjerujemo da to i provodimo u praksi", zaključuje se na kraju priopćenja. 
 
Na listama za izbor predstavničkih tijela Laburista od ukupno 2.746 kandidata čak je 1.164 žena što čini 42,39%.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.