HSP AS i HDZ okupljaju desni blok za rušenje Kukuriku koalicije

U SPLITU je jučer održan izborni skup HSP AS, na kojem je izabrano vodstvo za Grad i Županiju. Marijo Popović, prebjeg iz Đapićevog HSP-a i koordinator za splitsko-dalmatinsku županiju Damir Ćosić Roda nisu imali protukandidate pa se zapravo radilo o formalnosti.

"Od kvantitete smo izabrali kvalitet. Skupštini je nazočilo 400 izaslanika. Mogao se još netko javiti sa svojom kandidaturom, ali nije pa su izabrani jedini kandidati", kazao nam je Pero Ćorić, glavni tajnik HSP-a AS.

HSP AS i HDZ formiraju desni blok

Zasad se još ne zna ništa konkretnije za skorašnje lokalne izbore u Splitu. Hoće li stranka Ruže Tomašić imati svog kandidata za gradonačelnika ili će podržati nekog koalicijskog saveznika? Čini se da je izglednija ova druga varijanta.

"Prihvatili smo sporazum o političkoj suradnji s HDZ-om. Očekujemo da i oni to uskoro naprave te da dođe do realizacije sporazuma koji će se implementirati na izborima za EU parlament te idućim parlamentarnim izborima", otkrio nam je Ćorić. 

HDZ neće ići s Đapićevcima?

Kako je pitanje suradnje s HDZ-om uvijek osjetljiva stvar, pitali smo Ćorića što će biti od sporazuma ako dođe do koalicije s Đapićevcima. "Neće koalirati. Stranke potpisnice obavezuju se da će se dogovarati o takvim stvarima. Naš stav je tu jasan. Otvoreni smo za suradnju i pregovore sa svima osim sa HSP-om, SDSS-om, HNS-om i SDP-om. Đapić i Stanimirović neprihvatljivi su nam jer koriste svoje hrvatstvo i srpstvo za osobne interese i vlastiti probitak. Vladajuće stranke lijeve opcije narod je, pak, birao da ih spasi od gladi, no, oni nisu napravili ništa na tom planu i treba ih što prije maknuti s vlasti", kaže Ćorić.

Karamarko i Tomašić stariji partneri u bloku, tko će im se pridružiti od "juniora"?

Sklapanjem Sporazuma s HDZ-om, HSP AS postao bi nekakav stariji partner u tom društvu, potvrdio nam je Ćorić. Uskoro očekuju i širenje suradnje, i to s HSS-om i Blokom umirovljenici zajedno. Čini se da se tako nazire kostur budućeg Desnog bloka, koji se Karamarku nameće kao nužnost za skore lokalne izbore. HDZ-u će to, naime, biti prvi test nakon smjene na vrhu i pokazatelj može li Karamarko na parlamentarnim izborima realno računati na rušenje Kukuriku koalicije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.