HERA potvrdila: Grijanje će poskupjeti za 36,7 posto!

UPRAVNO vijeće Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) dalo je pozitivno mišljenje na zahtjev HEP Toplinarstva o prosječnom poskupljenju grijanja za 36,7 posto u Zagrebu, Osijeku, Velikoj Gorici, Zaprešiću i Samoboru. Potvrdio je to na skupu u Rovinju član Upravnog vijeća HERA-e Dalibor Pudić.

"Mi smo donijeli takve odluke o visinama tarifnih stavki i to smo poslali na jedinice lokalne uprave koje su tražile naše mišljenje", istaknuo je Pudić.

Cijena grijanja trebala bi se povećati za u prosjeku 36,7 posto, a prema svemu sudeći gradovi Zagreb i Osijek trebali bi imati cijenu veću od tog prosjeka dok bi Samobor, Zaprešić i Velika Gorica trebali imati poskupljenje manje od 36,7 posto.

Čeka se samo novi zakon

Čeka se stupanje na snagu novog Zakona prema kojem će posljednju riječ o cijeni imati HERA, a ne gradovi, pa će se poskupljenje malo odgoditi, ali je neizbježno. U slučaju da HEP-ov zahtjev za poskupljenjem toplinske energije ne bude odmah prihvaćen na lokalnoj razini, HEP taj zahtjev ponovno može uputiti, ali ovog puta na adresu HERA-e, koja će biti jedina odgovorna za odlučivanje o njemu.


"Na liberaliziranom tržištu nitko od ozbiljnih poduzetnika ne želi gomilati gubitke. Energetski subjekti imaju pravo na opravdani trošak poslovanja i razuman povrat na investiciju. HERA je odgovorna da proces donošenja odluka o tarifama bude transparentan", rekao je Pudić.

Pomoćnik ministra gospodarstva za energetiku i industriju Alen Leverić istaknuo je kako se u godinu dana očekuje realizacija 159 projekata obnovljivih izvora energije snage 188 magavata, a u dvije godine očekuju se ulaganja u vrijednosti od 900 milijuna eura.

Strahovit udar na standard građana

Nenad Kurtović, član Savjeta za zaštitu potrošača pri Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji, nedavno je u razgovoru za Index objasnio kako je ova odluka HERA-e rezultat odgađanja poskupljenja koje se trebalo dogoditi još prije sedam godina.

"Svima je jasno da su cijene trebale ići gore još prije sedam godina, no čekalo se. Sada će najveću cijenu za grešku politike platiti potrošači jer će morati odjednom plaćati veću cijenu i to u prosjeku za 37 posto. To će biti strahovit udar na standard građana. Što se nas tiče mi smo za poskupljenje ali tražimo da ono ipak bude postepeno kako bi se građani bolje pripremili na neminovno", rekao je Kurtović za Index.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.