HEP-ovi stručnjaci: Nema opasnosti od izgradnje HE Ombla

Foto: Zelena akcija

HEP-ovo stručno savjetodavno tijelo analiziralo je dosadašnje studije projekta Hidroelektrane Ombla i zaključilo da nema opasnosti za njenu izgradnju.

Kako javlja HRT, analizu su izvršili stručnjaci iz geologije, hidrogeologije, geotehnike, seizmologije i građevinarstva iz Makedonije, Slovenije, BiH i Hrvatske. Rezultati su predstavljeni na Sveučilištu u Dubrovniku.

Prof dr. Tatjana Vlahović sa splitskog Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije rekla je kako je uz upotrebu suvremene tehnike izvođenja moguće je odbaciti i najmanju sumnju u svezi s izvedivošću zatvaranja aktivnih ili danas neaktivnih podzemnih krških kanala, a što je dosad bio najveći izvedbeni izazov samog projekta. Dodala je kako je HE Ombla s inženjerskog stajališta zanimljiv i inovativan projekt koji će rezultirati proizvodnjom električne energije iz obnovljivih izvora i poboljšanjem vodoopskrbe Dubrovnika i okolnog područja.

Nakon prezentacije su uslijedila brojna pitanja aktivista ekoloških udruga iz Dubrovnika te stanovnika Rijeke dubrovačke koji su u većini bili protiv toga projekta. Nezadovoljni su studijom utjecaja na okoliš i boje se da bi u slučaju otresa moglo biti velikih problema s tim projektom.

Europska komisija naručila neovisnu reviziju studije iz 1999.

Podsjećamo, prije nekoliko mjeseci su ekološki problemi vezani uz Omblu dobili i međunarodni odjek. Podršku lokalnim udrugama za zaštitu okoliša i građanskim inicijativama dala je i najveća svjetska mreža udruga za zaštitu okoliša Friends of the Earth.

Međunarodni borci za zaštitu okoliša protive se izgradnji hidroelektrane Ombla te smatraju kako bi sami Dubrovčani trebali odlučiti hoće li se golf tereni s pripadajućim apartmanima graditi na brdu Srđ. Po pitanju HE Ombla, Friends Of The Earth su već povukli neke korake.

"Mi smo već poslali pismo Europskoj banci za obnovu i razvoj u kojoj tražimo potpuno odustajanje od ovog projekta i mi smo spremni zagovarati odustajanje od ovog projekta na svim razinama u Europskoj uniji", rekao je Bertrand Sansonnens iz Friends Of the Earth.

Zbog njihovog pritiska i Europska komisija je odlučila ispitati opravdanost i utemeljenost projekta HE Ombla te naručila neovisnu reviziju studije iz 1999.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.