"Grčka kriza" u SAD: Portoriko ne može vratiti više od 70 milijardi dolara duga

Screenshot: YouTube

GUVERNER Portorika Alejandro Garcia Padilla kaže da otok nema novca za vraćanje više od 70 milijardi dolara duga, otvarajući vrata "krizi bez presedana" s one strane Atlantika, javlja Washington Post.

U svojevrsnoj preslici grčke krize, bankrot Portorikoa također ima potencijal da poskupi zaduživanje za vlade federalnih država diljem SAD-a.

Investitori su dugo držali da su investicije u gradske komunalne obveznice s kojima se financira izgradnja parkova, ulica ili bolnica sigurne, no situacija se izmijenila nakon bankrota Detroita, Stocktona i Vallejoa u Kaliforniji. Dug Portorikoa je pritom četiri puta veći od onog koji je rezultirao bankrotom Detroita u 2012. godini. 

Paralele s Grčkom

Vijest da vlasti u Portorikou ne mogu servisirati dug prvi je objavio New York Times. "To je točno", potvrdila je za Washington Post Gabriela Melendez, glasnogovornica portorikanske vlade sa sjedištem u Washingtonu i najavila da će guverner o fiskalnoj krizi izvijestiti u večerašnjem televizijskom obraćanju otočanima.

Kao slobodna pridružena država SAD-u, Portoriko ima najveći dug po glavi stanovnika u Americi i u posljednjim godinama bilježi egzodus stanovništva nezapamćen od 1950-ih.

U još jednoj paraleli s Grčkom, vlada je deficit pokušala kontrolirati podizanjem poreza, smanjenjem javne uprave i rezovima u mirovinskom sustavu ali su se napori pokazali neuspješnima, a potezi dodatno ubrzali akumulaciju duga, otežavajući nastojanja da se potakne ekonomija, piše Washington Post.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.