Grčić: Već iduće godine imat ćemo na raspolaganju peterostruko veća sredstva iz EU fondova

POVJERENIK Europske komisije Johannes Hahn danas je u pratnji potpredsjednika Vlade i ministra regionalnog razvoja i fondova EU Branka Grčića obišao zadarski Centar za prehrambenu tehnologiju i biotehnologiju gdje je predstavljen projekt "Višnja maraska kao sastojak funkcionalne hrane".

"Ovaj centar je posebno dobar primjer uspješnog povlačenja sredstava iz pretpristupnog programa, s obzirom da se radi o implementaciji visoke tehnologije u vrlo praktične svrhe", rekao je ministar Grčić i dodao kako se nada da je ovo samo početak intenzivne suradnje sa Europskom komisijom u provedbi projekata od nacionalnog interesa.

"Novac koji ćemo imati već iduće godine, bit će i peterostruko veći, a u 2014. godini će on biti deseterostruko veći nego što je to danas. Naravno, to je samo avokacija. A mi ćemo se morati jako potruditi da taj novac zaista i donesemo u Hrvatsku", istaknuo je Grčić.

Povjerenik Hahn rekao je da pokušavaju uspostaviti dobru financijsku suradnju između strukturnih fondova i istraživanja, kako bi se zaustavio odljev mozgova i umjesto toga stvorili cirkulaciju te omogućili povezivanje svijeta istraživanja sa realnim svijetom poslovanja. U tom je smislu, kaže, ovaj centar dobar primjer.

"Ovo je primjer gdje imamo suradnju znanstvene strane samog sveučilišta i tvrtki te nas to vodi prema našem cilju. Ovdje vidimo kako se onda ovi proizvodi mogu koristiti u prehrambenoj industriji i to je dobar primjer za Europu i što se tiče poboljšanja naše konkurentnosti", rekao je Hahn.

Jučer obišao i radove na obnovi sustava signalizacije na Zagrebačkom željezničkom kolodvoru

Hahn se jučer u Zagrebu sastao s predsjednikom Ivom Josipovićem i predsjednikom Sabora Borisom Špremom. U razgovorima je posebno istaknuo važnost povećanja apsorpcijskih kapaciteta na lokalnoj razini, naglasivši da je vrlo važna dobra priprema jer će Hrvatskoj nakon ulaska u Uniju biti dostupno puno više sredstava nego sada.

U pratnji potpredsjednika Vlade Branka Grčića te ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniše Hajdaš Dončića obišao je radove i na obnovi sustava signalizacije na Zagrebačkom željezničkom kolodvoru, koji su sufinancirani sredstvima iz IPA programa, te je pritom naglasio: "Europska unija pozdravlja investicije u željezničku infrastrukturu i stoga ćemo razgovarati o boljem korištenju sredstava iz strukturnih fondova, posebno vezano za modernizaciju željezničke infrastrukture", rekao je Hahn.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.