Grčić: Rate kredita u švicarcima bit će i do upola manje

Foto: HRT

ZAKON koji će omogućiti konverziju kredita u švicarskim francima u kredite u eurima sutra će sa sjednice Vlade biti upućen u Sabor, potvrdio je Branko Grčić u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada".

Zakon bi na snagu trebao stupiti 30. rujna, nakon čega će banke imati rok od 45 dana da pripreme konverziju kredita, i to na način da se početna glavnica u švicarcima preračuna u eure. Ako je ukupni iznos veći od onog kojeg bi dužnik platio da je imao kredit u eurima, razlika će se građanima vraćati kroz umanjene mjesečne rate.

"I zadnju kunu želimo vratiti građanima", rekao je Grčić, objasnivši da bi rate kredita u razdoblju u kojima će se građanima vraćati preplaćeni novac mogle biti i upola manje.

"Vlada je morala reagirati jer nije pošteno da je korisnicima kredita glavnica nakon godina otplate veća nego u trenu kad su dizali kredit", kazao je Grčić, dodavši da će nakon primjene ovog zakona položaj dužnika u eurima i francima biti sasvim izjednačen.

Optužio HDZ da je na strani banaka

"Ovo je model koji je neusporedivo bolji od bilo kojeg drugog", rekao je Grčić odgovorivši tako Tomislavu Karamarku koji se založio za primjenjivanje crnogorskog modela konverzije. Prema tom modelu po trećinu troškova snose banke, građani i država.

"Oporbeni kritičari očito imaju senzibilitet prema bankama. U našem modelu će banke snositi sav teret", rekao je Grčić koji procjenjuje da će to banke koštati 5,5 do šest milijardi kuna.

Bankama porezne olakšice

"Nije naš cilj da banke dovedemo u nestabilnost, one nam trebaju. Banke će imati određene gubitke koje ćemo im porezno priznati", rekao je Grčić.

Potpredsjednik Vlade priznaje da postoji rizik od sudskih postupaka. No, tvrdi da je Ministarstvo pravosuđa dobro razmotrilo sve scenarije i dalo pozitivno mišljenje za ovakav model konverzije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.