Gradonačelniku Toronta dijagnosticiran tumor

Foto: Hina

POLITIČKA neizvjesnost zavladala je najvećim kanadskim gradom u četvrtak nakon što je gradonačelnik Toronta Rob Ford, koji je postao svjetska vijest prošle godine priznavši da je koristio kokain, smješten u bolnicu zbog trbušnog tumora samo šest tjedana prije izbora za gradonačelnika.

Rezultati biopsije očekuju se do kraja tjedna, a Fordova bolest otvara mogućnost da bi se mogao povući iz izbora 27. listopada nakon što se grčevito držao vlasti kroz niz skandala, među kojima je i njegovo pojavljivanje u video snimkama u kojima žestoko psuje te priznanje da je kupovao drogu dok je bio na dužnosti.

"Može li se nastaviti boriti te što će to značiti za njegovu potporu, treba li se povući i preokrenuti kampanju koja je bila uvelike o njegovu načinu upravljanja, da li bi njegov brat mogao natjecati se umjesto njega. Odluke moraju biti donesene uskoro", napisao je kolumnist Edward Keenan u Toronto Staru, najvećem dnevnom listu u gradu i najkritičnijem prema Fordu.

U petak je krajnji rok da se kandidati upišu ili izbrišu s biračkog listića. Rob Fordov brat Doug je gradski vijećnik i mogao bi se natjecati za gradonačelnika, ali izgleda da mu nedostaje karizme i popularnosti.

Da gradonačelnik ima tumor doznalo se u srijedu nakon što je otišao u bolnicu žaleći se na nepodnošljive bolove u trbuhu, a u četvrtak je prebačen u bolnicu Mount Sinai u središtu Toronta.

Otac Roba Forda, Doug Ford stariji, političar i poslovni čovjek, umro je od raka debelog crijeva manje od tri mjeseca nakon što mu je dijagnosticiran 2006.

Gradonačelnik Ford proveo je dva mjeseca na odvikavanju od droge i alkohola u svibnju i lipnju nakon čega se pojavio vidno mršaviji, ali još uvijek pretio. Rekao je kako žali što na odvikavanje nije otišao godinama ranije kako bi se borio sa svojom ovisnošću o alkoholu.

Ford je došao na vlast 2010. i ima najveću potporu u predgrađima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.