Gradonačelnik Duspara: Invalidna djeca Slavonskog Broda diskriminirana

Foto: FAH

GRADONAČELNIK Slavonskog Broda Mirko Duspara tvrdi da je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta oštetilo gradove poput Slavonskog Broda i Petrinje na natječaju za potpore kojima se financira rad asistenata u nastavi s učenicima koji imaju posebne potrebe.

Resorno ministarstvo je najavilo kako će potporu ministarstva za asistente dobiti oni, koji nisu dobili potporu iz sredstava EU, međutim sad su poručili da u slučaju kad ju dobije županija, gradovi neće dobiti potporu, rekao je Duspara odgovarajući na pitanja novinara nakon što je Županija brodsko-posavska predstavila potpore koje je dobila za asistente.

Invalidna djeca Slavonskog Broda diskriminirana

U ovom gradu postoji potreba za četrdesetak asistenata, a sada nisu dobili ni jednog. Do sada su 24 dječaka i djevojčice koristili tu potporu kroz različite programe, a još su zatraženi asistenti za 16-ero djece. Grad Slavonski Brod sada pokušava naći hitno rješenje za djecu koja su već koristila pomoć asistenata, kazao je Duspara.

"Ovo je čista diskriminacija invalidne djece Grada Slavonskog Broda u odnosu na ostalu djece iz Republike Hrvatske. Mi smo grad koji je izgubio najviše djece u Domovinskom ratu. Mislim da nam ne mogu na ovaj način praviti nepravdu, kao što su to sad napravili", kaže Duspara.

Stav Ministarstva nelogičan


U gradu drže da je taj stav Ministarstva da grad neće dobiti potporu za asistente ako ju je dobila Županija nelogičan jer su grad i Županija dva samostalna osnivača osnovnih škola, tako da ostaju uskraćene osnovne škole kojima je osnivač grad Slavonski Bord.

Potporu za programe asistenata u nastavi koju je dobila Brodsko-posavska županija, predstavila je u četvrtak zamjenica župana Dunja Magaš. Zadovoljna je odobrenim sredstvima za 17 asistenata, ali napominje kako je to daleko manje od traženog broja.

Naime, prema istraživanju koje je provele Brodsko-posavska županija, na njenom području živi 320 djece koja bi trebala pomoć asistenta tijekom odlaska u školu i učenju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.