"Građani glasaju protiv": Religijski program HRT-a otvoreno agitira za Željku Markić!

Screenshot: HRT

JAVNA televizija nije se držala vlastite odredbe o tome da će u izvještavanju o referendumu obje strane biti jednako zastupljene, poručuju iz kampanje "Građani glasaju protiv".

HRT je, naime, odlučio da će se vijesti o referendumu u informativnim emisijama objavljivati jedino ako na dnevnoj razini postoji i prateća vijest suprotne kampanje.

"Isto se načelo nije primijenilo u religijskom programu. Time se značajno narušila ravnoteža zastupljenosti referendumskih strana, budući da se u religijskom programu otvoreno agitira isključivo za stranu ZA, a tema referenduma zauzima većinu prostora svake emisije u tom programu", poručuju iz kampanje "Građani glasaju protiv" u dopisu poslanom šefovima HRT-a, Državnom izbornom povjerenstvu i medijima.

Zatražili su zbog toga i izjašnjavanje o  pristranosti religijskog programa i utjecaju na balansiranu javnu raspravu. Također, od HRT-a traže da izbalansiraju emisije religijskog i informativnog programa.

Dodatnu zamjerku HRT-u kampanja "Građani glasaju protiv" uputila je i zbog toga što su odlučili da neće uoči referenduma organizirati debatu na koju bi obje strane imale priliku poslati svoje zastupnike. Funkcija javne televizije je, ističu iz kampanje "Građani glasaju protiv", da osigura prostor za razmjenu mišljenja kako bi građanke i građani koji će na referendumu sudjelovati imali prilike čuti argumente i jedne i druge strane, kao i mišljenja stručnjaka, te objektivne informacije o načinu provedbe referenduma.

"Zahtijevamo da osigurate predreferendumsku debatu na jednak način kako to osiguravate političkim strankama u predizborno vrijeme. Vjerujemo da uviđate da je ovo pitanje od izuzetne važnosti za javni interes , a posebice stoga što se radi o prvom i to ustavotvornom  referendumu na inicijativu birača. Također, nužno je da u svom informativnom programu redovito izvještavate građane o načinu provedbe referenduma, nepostojanju kvote izlaznosti i načinu na koji će se obrađivati rezultati izbora", poručuju iz kampanje "Građani glasaju protiv".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.