Gotovinin odvjetnik Mišetić: Hvala Bogu, ovo je pravda!



"PRVO što mi je Ante Gotovina rekao nakon presude bilo je: 'Čestitam na dobro obavljenom poslu'. Najvažnije je da je general Gotovina danas slobodan čovjek i nadam se da će večeras spavati u svom krevetu", izjavio je za HTV Gotovinin odvjetnik Luka Mišetić.

"Hvala Bogu, ovo je pravda! Danas je pravda zadovoljena. Žalbeno vijeće potvrdilo je da smo mi već u prvostupanjskom postupku dokazali da je Gotovina nevin, da nije bilo udruženog zločinačkog pothvata. Žalbeno vijeće potvrdilo je da niti jedno razumno vijeće nije moglo zaključiti ono što je vijeće suca Orieja zaključilo u prvom postupku", kaže Mišetić.

Kehoe: Sudac Orie je pogriješio i to je sve što je bitno

"Ne bi rekao da je ovo debakl za tužiteljstvo. To je jednostavno ono što se dogodilo", kaže Gregory Kehoe, Gotovinin odvjetnik koji je karijeru u Haagu započeo kao tužitelj.

Prvostupanjsko vijeće, tvrdi Kehoe, nije dobro shvatilo o čemu se radi. "Sudac Orie je pogriješio, ovaj sudac je u pravu i to je sve što je bitno", kaže Kehoe.

Ističe da je tužiteljstvo u prvom postupku tvrdilo da su topnički napadi bili osmišljeni kako bi se Srbi otjerali iz pravde. "Pokazali smo u Oluji niti jedan civil nije ubijen, da je na zgradama u gradovima koji su granatirani bilo vrlo malo oštećenja", kaže Kehoe.


"Mnogi pravni stručnjaci koje poznajem bili su jako uzrujani tim standardom od 200 metara. Svi vojni stručnjaci kažu da to nije prikladna topnička teorija, da to kompromitira korištenje topništva u borbama. Sada kada je to odbačeno, mogu djelovati na isti način kao ranije", kaže Kehoe.

Mikuličić: Haag je imao hrabrosti donijeti odluku motiviranu isključivo pravnim razlozima

"Naravno da smo jako uzbuđeni. Postigli smo što željeli, svojim klijentima ponudili smo odvjetničku uslugu koju su s pravom od nas očekivali", izjavio je za HTV Goran Mikuličić, odvjetnik Mladena Markača.

"Ovo je prije svega velika satisfakcija u odnosu na moj posao. Zadovoljan sam i jer je Haški sud pokazao da ima snage donijeti odluku isključivo motiviranu pravnim razlozima, bez uplitanja politike. Ova odluka imat će velike implikacije na razvoj međunarodnog prava, tu se govori o legitimnosti granatiranja, tim granicama koje je vijeće utvrdilo... Zato mi je drago da je sud donio takvu odluku", kaže Mikuličić.

"Nadali smo se ovakvoj presudi, ali nada je zbog iskustvenih razloga bila lagano skrivena. Previše je već bilo odluka Haškog suda koje su bile inicirane drugim razlozima, a ne isključivo pravnim", tvrdi Mikuličić.

Jones: Bitna je samo konačna presuda, sve prije je izbrisano

John Jones, član Markačevog odvjetničkog tima, kaže da je izuzetno zadovoljan zato što je sudjelovao u obaranju presude raspravnog vijeća. "Gotovina i Markač nisu krivi i to je danas potvrđeno. Drago mi je što sam imao ulogu u tome", kaže Jones.

Jones je uvjeren da će ova presuda imati međunarodni odjek.

"Ako međunarodno pravo ima ikakvo značenje, onda se međunarodnoj javnosti mora prenijeti konačna presuda. Nitko neće govoriti o bilo kojoj presudi osim o ovoj, sve prije je izbrisano. Nije uopće važno je li presuda jednoglasna ili nije. Bitna je samo konačna presuda", kaže Jones.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.