Gotovina zabio u rašlje

Foto: Luka Gerlanc/Cropix

DRUGO poluvrijeme polufinala s Danskom, gubimo dva razlike, minuta odmora. Domagoj Duvnjak juri do naše klupe i sav uspaničen pita: "Pa dobro, je li general već jednom poslao poruku?". "Ma je, poslao je, šta me j....", iznervirano odgovara Goluža. "Nego, pazi vamo, trči u obranu, ruke, ruke, trči, trči".

I tako je Hrvatska spašena u zadnji čas.

To s porukom generala Ante Gotovina postala je ozbiljna stvar. Večernji list je preko cijele naslovnice razvalio SMS koji je general poslao hrvatskim rukmetašima prije utakmice s Francuskom. "“Dragi prijatelju, dragi momci, Vi večeras branite na parketu boje Domovine. Znanja i srca imate, samo hrabro do cilja. S vama smo, Ante Gotovina i obitelj”.

Nabrijani do Knina

"Mi smo ionako već bili nabrijani uoči susreta, ali nakon ove poruke izbila je erupcija", opisao je Slavko Goluža tajnu fenomenalne igre hrvatskih rukometaša u četvrtfinalu. "Poruka generala toliko nas je motivirala da nitko protiv nas ne bi imao šanse!", dodao je jedan od igrača.

I tako, malo pomalo, poruka generala ispala je zaslužna za trijumf nad svjetskim i olimpijskim prvacima Francuzima. Ona je bila toliko potrebna prevaga, o njoj se priča više nego o Duvnjakovim golovima i Alilovićevim obranama. Kao da njih bez te poruke ne bi uopće bilo.

Doček za Gotovinu

Zapravo, ta poruka mogla bi sutra osvanuti na nekom jumbo plakatu umjesto Duvnjaka u skok šutu, a po važnosti je gotovo izjednačena sa slavnom snimkom Gotovine u Kninu kad se dere na podređene zašto dopuštaju pljačku, palež i kriminal na oslobođenim područjima. Ako igrači osvoje zlato, ne trebaju ni doći na doček. Doći će samo Gotovina.

Kako bi mogla izgledati priprema za polufinale?

Igrači sjede u svlačionici sat vremena prije početka i napeto zure u Golužin mobitel, dok izbornik prtlja po torbi tražeći punjač. Onda ga utakne u mobitel, on zacvrči, svi se nagnu nad aparat, a iz njega ispadne poruka: "Držite se momci, igrajte ponosno za Domovinu, svi smo uz vas. Mladen Markač i obitelj".

I svi se naprave kiselu facu i preko volje se odvuku na zagrijevanje. "Koje sranje, sad ćemo morati sami pobijediti".

Poruka s Pantovčaka

Ili zamislimo ovo: Goluža okupi momčad u pripremi utakmice, svečano izvadi mobitel iz torbice i kaže: "Momci, stigla je poruka!" Svi se ozareno pogledaju, neki se krišom prekriže, jedan na brzaka poljubi križ na lančiću, a onda izbornik pročita poruku: "Puno sreće večeras, svi smo uz vas. Ivo Josipović.".

I svi razočarano uzdahnu. Neki ljutito pljunu na pod. "Pa nemojte tako, ljudi, to je predsjednik", tješi ih Goluža, a jedan od važnih ljudi iz stožera promrmlja "Je, još malo".

Kolika je uopće moć generalove poruke? Koliko dugo ona može držati igrače nabrijanima?

Adut za finale

Nema nekog smisla pročitati istu poruku dvaput, a možemo zamisliti i što će se dogoditi u finalu. Opet frka sa Španjolcima (da ne kažemo Slovencima), gubimo, ništa nam ne ide, a Goluža vadi posljednji adut: "Momci, general je poslao poruku". A Duvnjak kaže: "Šta, opet? Ajde dobro. Nego, ajmo igrat!".

Ali dobro, možda se za finale čuva onaj pravi adut - Thompson.

Ako čovjek više uopće ima kuna na mobitelu, s obzirom da mora platiti porez i sve to.

Medijska parada

No u svakom slučaju, ni sjajna igra rukometaša nije mogla proći bez medijske parade za koju je, da se razumijemo, najmanje kriv Gotovina. On je poruku poslao u najboljoj namjeri, a još je bolje što će mu ona sada donijeti nove bodove na ljestvici popularnosti. I Josipovića dovesti do ludila.

Goluža je taj koji je od toga napravio spektakl, spomenuvši tu poruku u izjavi nakon pobjede, pretvorivši sport u produžetak rata drugim sredstvima, dok je jedan SMS doveo na razinu božanske providnosti koja je vodila ruke naših igrača i bez koje bi ono što je letjelo u rašlje sigurno završilo na prečki.

Goran Ivanišević je pobjedu u Wimbledonu posvetio pokojnom Draženu Petroviću. Zašto Goluža nije mogao pobjedu posvetiti pokojnom suigraču Iztoku Pucu?

 > Ostale komentare autora pročitajte ovdje   

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.