Gordan Malić: Zašto sam prešao na Index

U ŠPANJOLSKOJ je u protekle tri godine bez posla ostalo više od 3000 novinara, u Hrvatskoj ih je za to vrijeme razvojačeno oko 300. Do kraja ove godine, zahvaljujući recesiji i nepromišljenoj medijskoj strategiji vlade, na ulici će se naći još par stotina djelatnika Vjesnika i HINE.

Što će to značiti po cijenu i slobodu rada u preostalim redakcijama ne treba naglašavati. Bolji novinari uz angažman "head huntera" iz proesdepeovske agencije "Madison" koju vode bivši glasnogovornik Miroslava Kutle (Mladen Hrgarek) i aktualna glasnogovornica Zorana Milanovića (Zinka Bardić), već napuštaju svoja izdanja i sele u vladine urede, gdje ih čeka kolaboracija s ministrima koje su dojučer kritizirali. Struka time za duže vrijeme gubi iskusne resorne novinare, što je jednako odlasku vrhunskih inženjera i najiskusnijih geologa iz INE.

Hrvatsko novinarstvo očekuje sudbina hrvatske brodogradnje, a novinare sudbina škverana. To vladu nimalo ne zabrinjava. Njena javna politika ionako se razrađuje na društvenim mrežama gdje su ministri pootvarali profile, a Madison im iskreirao mnoštvo fanova i istomišljenika.
Javnost, kakva je postojala čak i u vrijeme Ive Sanadera, polako nestaje. Gdje nema novca za plaće nema ni za mito. Veliki izdavači zato će na pola mandata na koljenima prići Karamarkovoj Hrvatskoj Doušničkoj Zajednici, s ponudom koja se odbija samo ako si gluhonijem.

Na kraju, red je da kažem nešto i o svom prelasku na Index. Istraživačko novinarstvo prljav je posao kojeg sam uvijek radio iz najčistijih pobuda uz jedan jedini uvjet. Slobodu. U korporacijskom novinarstvu više je uopće nema, a na portalima je ona jedini kapital. No, s obzirom na razvoj situacije uskoro će, mnijem, vrijediti poput zlata. Pored klasičnog istraživanja na Indexu ću se angažirati i oko tema koje muče tzv. obične građane, neobične po tome što preživljavaju bez prihoda. Oni su najveći misterij našeg vremena.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.