Gordan Malić: Milanović i Josipović kritičare progone gore od Sanadera!

Ilustracija: YouTube

RIJEČKI "Novi list" u jučerašnjem je broju objavio članak u kojem optužuje Tomislava Karamarka da je 2007. g. nezakonito zapošljavao djelatnike SOA-e. Navodi se, tako,  da je, 2007. g. zaposlen M. Malić, brat novinara Gordana Malića, iako nije prošao sigurnosnu provjeru. Kao razlog zbog čega nije bio sigurnosno podoban navodi se činjenica da je bio "brat novinara Gordana Malića" koji je "blizak stranim obavještajnim službama" i ima "negativan odnos prema vlasti". Da podsjetimo, u to je vrijeme na vlasti bio Sanaderov HDZ. Zbog nezakonitog zapošljavanja u sustavu nacionalne sigurnosti, sjednicu Vijeća za Nacionalnu sigurnost je sazvao predsjednik Ivo Josipović. Gordan Malić uputio je redakciji Novog lista odgovor na objavljeni članak, koji mu je riječki dnevnik odbio objaviti pa ga Index objavljuje u cijelosti:

U skladu s čl. 40 Zakona o medijima molim vas da objavite moj odgovor na tekst "Odbacio Procjenu: Tomislav Karamarko u SOA-u zaposlio agenta koji je pao na sigurnosnoj provjeri i poligrafu" (N. list, 28. veljače) bez kraćenja i na stranicama na kojim sam spomenut.

Doista ne znam čime sam zaslužio naslovnicu, dvije stranice i fotografiju u vašem cijenjenom dnevniku? Naslovnice i udarne stranice dodjeljuju se nekom iznimno važnom događaju, senzacionalnom otkriću ili temi dana. No, vaše otkriće datira iz listopada 2007., tema je sigurnosna provjera jednog službenika državne sigurnosti koji je u rodu s jednim novinarom za kojeg se opravdano sumnja da je agent stranih službi i sigurnosno problematičan lik. Novinar sam ja. Šef službe je Tomislav Karamarko. Službenik u državnoj sigurnosti je moj brat.

Suština članka je sadržaj sigurnosne provjere iz 2007., koja bi trebala nositi obilježja tajnosti i čije je odavanje kažnjivo, a u kojoj stoji da moj brat, u to vrijeme magistar političkih znanosti, nije sigurnosno podoban za rad u državnoj sigurnosti jer je u srodstvu sa mnom. Sporan je i moj "jaki utjecaj" na rođenog brata, kao i "moj pogled na rukovoditelje Agencije i sigurnosnog sustava ili vladajuće stranke u Hrvatskoj". Upravo u to vrijeme, 2007. pa nadalje, pisao sam i javno govorio o korumpiranosti stranke na vlasti, otkrio lijepi broj objavljenih i neobjavljenih afera u javnim poduzećima i o samom premijeru Sanaderu. Sve to sam komentirao u drugim dostupnim medijima izvan sustava cenzure u matičnoj kući EPH, i na kraju završio na ulici...

Moj brat, srećom, nije, ali objavljivanje ovog kriptoudbaškog pamfleta kojeg potpisuje vaš novinar Ciglenečki, a potporu mu daje i sam državni vrh, očito je najava i takve mogućnosti. Razlog je očit, osobno već mjesecima i tjednima javno kritiziram parazitsku vladu Zorana Milanovića, dok portal Index.hr s kojim surađujem iz dana u dan otkriva kriminalne radnje u njenim resorima. Zbog toga mu ovih dana prijete stečajem, a meni kao u stara dobra HDZ-ova vremena prijete osobno i preko rodbine...

Autor članka zdravo za gotovo prenosi insinuacije iz famozne sigurnosne Prezentacije o slučaju Gotovina, koja je poslužila Sanaderovom režimu za diskreditaciju niza kritičkih novinara, pa i nekih mojih kolega iz Novog lista te Ranka Ostojića, bivšeg ravnatelja policije. Ali kome i čemu ona služi sada? U to vrijeme uredništvo "NL" zauzimalo je drugačija stajališta o "Prezentaciji" kao i o bijegu umirovljenog generala Gotovine. Je li se nešto u međuvremenu promijenilo? Za Gotovinu baš i ne. On je tamo gdje je uvijek i bio, pod skutima vladajuće stranke. Jednom je kuhao sa Šuškom, drugi put s Pašalićem, treći put s Mesićem nadajući se pomilovanju u Haagu, a sada, evo, "ribarski prigovara" s Milanovićem, Kotromanovićem – i Ostojićem koji je očito amnestiran i u tom društvu zadužen za izvođenje dalmatinskih napjeva.
Gotovina nije zaslužio bolje društvo, uz kojeg idu i državne kvote za izlov i uzgoj tune, prostorni planovi za ribogojilišta, marine, flota brodova, večere s premijerom i sve što nosi život običnog ribara. Da bi kontrolirao braniteljsku populaciju Sanader je kupovao braniteljske udruge i sve njihove čelnike, Milanović je imao samo za Gotovinu. Sanader ipak nije uništavao kritičke medije, ali Milanović i Josipović to čine.

No, vratimo se temi. Autor teksta prenosi "operativna saznanja" po kojima sam ja "osoba koja šteti nacionalnoj sigurnosti", umreženi strani špijun i provokator pa se logično pita - što netko tko je sa mnom u rodu uopće traži u državnoj službi. Nije li se to moglo izbjeći? Nije li vrijeme da se to popravi? Tomislav Karamarko, tadašnji čelnik državne sigurnosti, takve je procjene ocijenio neutemeljenima, a to je po autoru članka sporno i otkriva zakulisni motiv mojih kritičkih istupa o Milanoviću. Ukratko, ja sam Karamarkov, kao što su oni Zokini. Time je svijet opet pravilno podijeljen, sve je na svom mjestu i svačiji su postupci razumljivi. Zemlja se okreće oko Sunca, a novinari oko centara moći. Meni je, dakako, opet pripala uloga špijuna koji je malo unutra, a malo izlazi izvan okvira.

No, dobro. Ako je to tako, ako čitatelji to zbilja i pomisle nakon svega, nakon naslovnice u Novom listu i moje velike fotografije uz Karamarkov eps; gdje ja to, zapravo, i na koji način veličam Karamarkov HDZ i njega osobno, barem približno zainteresirano kao što novinari Novog lista agitiraju za svoj "visoki izvor iz vlade"? Gdje i na koji način to radi Index.hr?

Nekad su članci u Novom listu bili novinarski uzorni. U toj sam redakciji i sam proveo neko vrijeme. Sada ste počeli vaditi papire iz tajnih službi, odakle navodno više ne cure, i sudjelujete u političkih hajkama iza kojih stoji politički vrh. Za mene se od vremena Sanadera ništa nije promijenilo. Samo naziv partije koja me proziva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.