Gašenje međunarodne borbene misije u Afganistanu: NATO prepustio kontrolu nad golemom bazom

Foto: Press

FLOTA zrakoplova i helikoptera s američkim i britanskim vojnicima poletjela je u ponedjeljak iz baze na jugu Afganistana, dan nakon što ju je međunarodna koalicija zatvorila i predala afganistanskoj vojsci.

Povlačenje vojnika i zatvaranje baze u provinciji Helmand jedna je od najsloženijih operacija u sklopu gašenja međunarodne borbene misije u Afganistanu, 13 godina nakon svrgavanja radikalnog talibanskog režima.

Talibane će pod paskom držati afganistanske snage

NATO-ovu misiju ISAF zamijenit će operacija uvježbavanja afganistanske vojske i policije za nastavak gušenja talibanske pobune.

"Bilo je nestvarno", rekao je 33-godišnji mornarički časnik Anthony Nguyen iz Houstona. "Mi nismo izbjeglice ili nešto slično, ali sve me ovo podsjeća na scene iz Vijetnama, na prizore ljudi kako trče prema helikopterima i jure prema zrakoplovima", dodao je.

Kombinirana baza Bastion i Leatherneck predana je u nedjelju pod kontrolu afganistanskim sigurnosnim snagama i samo se čekao odlazak stotina britanskih i američkih vojnika.

Povučene britanska, američka i zastava NATO-a

Golema baza podignuta u pustinji blizu pokrajinskog središta Laškar Gaha bila je najvažnije uporište ISAF-a, i 2010.-2011., u trenutku najvećeg broja postrojbi NATO-a u Afganistanu, imala je više od 40.000 stranaca.

Na simboličnoj svečanosti u nedjelju, Afganistanci već djelomično prisutni u bazi u prostoru nazvanom Šorabank, preuzeli su upravu nad svim postrojenjima. Nad bazom se vijori jedino afganistanska zastava, a povučene su britanska, američka i zastava NATO-a.

Afganistancima ostaju postrojenja poput kanalizacije, zgrada, cesta ili uredskog namještaja, prema američkim procjenama vrijedna 230 milijuna dolara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.