Finci u masovnom štrajku zbog mjera štednja

Ilustracija: Michael K Donnelly/Flickr

FINSKA, nacija poznata po strogom i neumoljivom zagovaranju provođenja mjera štednja u Grčkoj, danas trpi široke štrajkove u kojima su zatvorene nacionalne luke i javni transport, dok radnici prosvjeduju protiv smanjenja naknada za prekovremeni rad, bolovanje i plaćeni godišnji odmor.

> Stubb: Bolesna Finska je spremna za liječenje mjerama štednje

Nacionalni zračni prijevoznik Finnair je otkazao 16 domaćih letova, zaustavljeni su vlakovi i autobusni prijevoz, ali ne i trajekti na pravcima prema Švedskoj i Estoniji, javlja AP.

U poslijepodnevnim satima se očekuje zatvaranje trgovina tijekom prosvjeda u Helsinkiju i drugim velikim gradovima.

Štrajk je započeo nakon neuspješnih pregovora vlade i sindikata, a Finska paralelno s uvođenjem mjera štednja provodi eksperimente s bezuvjetnim temeljnim dohotkom. Ne nužno iz želje, već iz potrebe.

> Finska raspravlja o zamjeni socijale bezuvjetnim temeljnim dohotkom

Ubrzani rast dugoročne nezaposlenosti

Finsko ministarstvo financija je ovog mjeseca revidiralo prognoze pozitivnog rasta BDP-a od 0.3 posto u negativnih 0.2 posto.

"Situacija na tržištu rada je loša. Nezaposlenost će nagrizati ekonomiju u godinama koje dolaze. Dugoročna nezaposlenost među populacijom od 25 do 54 godina raste ubrzano," rekao je Mika Kuismanen koji rukovodi prognozama ministarstva.

Takozvana široka nezaposlenost, koja uključujuće nezaposlene, ali i ljude u atipičnim radnim odnosima kakve je u Hrvatsku kroz poticaje za zapošljavanje uveo ministar Mrsić, iznosi 17 posto. "Ukupan broj ljudi bez posla, ako uzmemo i ljude pokrivene kroz razne servise zapošljavanja iznosi 480 tisuća," rekao je početkom mjeseca Kuismanen za Helsinki Times.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.