Europski sud za slobodnu trgovinu: Island je bio u pravu!

Foto: Arhiva

ISLAND je bio u pravu kada su odbili državnim novcem sanirati dugove propale banke Icesave, odlučio je sud Europskog udruženja za slobodnu trgovinu, prenosi Bloomberg.

Bankovni sustav Islanda urušio se 2008. godine, nakon čega se ta država odlučila na sasvim atipičan potez: odbili su bankama pružiti slamku spasa. Protiv Islanda je na europskom trgovačkom sudu pokrenut spor jer je propast njihovih banaka oštetila i strane štediše.

No, sud je odlučio da Island "zbog sustavne krize i udara koji se dogodio zemlji" nije bio dužan obeštetiti strane štediše. Prvenstveno su zbog toga stradali štediše iz Nizozemske i Ujedinjenog Kraljevstva, koji su koristili usluge islandske banke Icesave privučeni velikim kamatama.

Nakon što je Icesave, nekad jedna od tri najveće islandske banke, propala, novac domaćih štediša spašen je tako što su njihovi depoziti prebačeni u solventne banke. Međutim, takvog luksuza za strane štediše nije bilo. Građani Islanda su na referendumu odlučili da neće svojim novcem spašavati propalu banku, pa su štediše iz inozemstva ostali bez svojih depozita.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.