Europska agencija za okoliš: U hrvatskom vodovodu gubi se čak 48 posto vode

Foto: Shutterstock

EUROPSKA unija danas ima čistiji zrak i vodu, ali još je daleko od zacrtanih ekoloških ciljeva, stoji u najnovijem izvješću Europske agencije za okoliš.

U ovom izvješću Hrvatska je dobila mahom pozitivne ocjene. Navodi se da je čistoća zraka uglavnom zadovoljavajuća čak i u urbanim područjima, ispunjavaju se ciljevi protokola iz Kyota, a udio obnovljive energije u ukupnoj potrošnji čini 20,2 posto.

Gubimo pola vode

No, to ne znači da Hrvatska i dalje nema velikih ekoloških problema. Jedan od njih je drastičan gubitak vode u sustavu vodovoda, koji je 2012. iznosio čak 48 posto. U izvješću se također navodi da 82 posto građana Hrvatske ima pristup javnom vodovodu, a 46 posto ih ima pristup javnoj kanalizaciji.

Jadransko more smatra se jednim od najčišćih mora u Europi pa su izvrsne ocjene ekoloških stručnjaka dobile i hrvatske plaže. No, u izvješću se naglašava kako hrvatski turistički sektor iz godine u godinu raste, zbog čega će biti nužno uložiti dodatne napore kako bi se očuvali čistoća hrvatskog mora i podmorja.

U moru sve manje riba

Istovremeno, izvješće Europske agencije za okoliš upozorava na zabrinjavajuće stanje podmorske faune. Ističe se da je ribarenje važan element tradicionalnog stila života na hrvatskim otocima, ali u podmorju je sve manje riba. Posebno se to odnosi na područje oko otoka Jabuke, koje je poznato kao prirodno mrijestilište riba.

Kad je u pitanju recikliranje komunalnog otpada, Hrvatska je na samom začelju EU. Prema podacima iz 2012. godine, u Hrvatskoj se reciklira tek 15 posto komunalnog otpada, po čemu su od Hrvatske gori tek Rumunjska, Malta i Slovačka. No, količina otpada koju hrvatski građani generiraju, a koja iznosi 390 kilograma po glavi godišnje, znatno je ispod europskog prosjeka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.