Erdogan poziva mlade da ignoriraju godišnjicu krvavih prosvjeda na Taksimu

Foto: Twitter (Gazette)

TURSKI premijer Recep Tayyip Erdogan pozvao je mlade Turke da ignoriraju pozive na obilježavanje godišnje prosvjeda na istanbulskom trgu Taksimu, javio je u subotu BBC.

Erdogan je govorio prije planiranih prosvjeda u subotu. Tisuće policajaca i deseci kamiona s vodenim topovima bit će razmješteni kod trga, navodi se u medijskim izvješćima. Na Taksimu je na snazi vladina zabrana okupljanja.

Prosvjedi protiv planova za preoblikovanje parka Gezi u Istanbulu prošle godine pretvorili su se u masovne protuvladine skupove nakon žestoke policijske akcije. U nemirima je bilo mrtvih, a tisuće su ozlijeđene.

Glavni organizatori prosvjeda - Solidarnost za Taksim - pozvali su na okupljanje u subotu kako bi se obilježila prva godišnjica prosvjeda, izvijestio je list Hurriyet.

Očekuje se da će se prosvjedi također održati u nekoliko drugih turskih gradova, među kojima u Ankari i Izmiru.

Međutim, Erdogan je upozorio mlade ljude da ne sudjeluju u tome.

"Godinu dana kasnije ljudi, među kojima su takozvani umjetnici, pozivaju na demonstracije, ali vi turska mladež, vi nećete odgovoriti na taj poziv", kazao je.

Obraćajući se gomili mladih ljudi u Ankari u petak, Erdogan je nazvao taj pokret "terorističkom organizacijom" koja "manipulira našim moralno i financijski slabim mladim ljudima kako bi napala naše jedinstvo i ugrozila naše gospodarstvo".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.