Erdogan "pere milijune eura gradeći džamije na Kosovu"

Foto: Hina

MILIJUNI eura dolaze iz Turske na Kosovo "kroz ilegalne rute, koje zaobilaze banke", tvrdi prištinskih dnevni list Zeri u izvješću za koje kaže da je objavljeno nakon "dvomjesečne istrage".

List navodi da milijuni koji dolaze ne služe za investicije, pomoć ekonomiji ili financiranje projekata, već za izgradnju i obnovu religijskih objekata.

"Većina investicija bez sumnje razotkriva da Erdogan pere veliki novac kroz Kosovo," tvrdi list i donosi podatke da iza izgradnje novih i obnove starih džamija stoji Turska agencija za suradnju i koordinaciju (TIKA) koju je utemeljila turska vlada i kojom upravlja "veleposlanstvo u Turskoj".

"TIKA u većini situacija taji svoje financije jer ne postoje službeni podaci o količini investiranog novca. Postoji sumnja da je novac unesen ilegalno a ne putem bankovnih računa," piše Zeri.

List se poziva na izvješća iz kosovske središnje banke prema kojima je TIKA od 2009. do 2014. uložila nešto manje od 3 milijuna eura u religijske objekte, od navedenog iznosa 1.2 milijun eura je dobila džamija Sinan Pasha u Prizrenu.

TIKA je u suradnji s nekolicinom drugih investitora iz Turske od 2011. obnovila 30 džamija i drugih religijskih objekata "iz otomanskog razdoblja", navodi Zeri i dodaje da je agencija izuzeta od poreznih obveza i zapošljava isključivo radnike iz Turske.

Turska je bila među prvim zemljama koja je priznala Kosovo, a Erdogan je prije dvije godine u Prizrenu rekao da ga "smatra svojom drugom zemljom," piše B92.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.