Epilog presude - INA će skupo platiti krađu autorskog djela?

Foto: Ina

150.000,00 KN plus zatezne kamate, plus naknada za vođenje parničnog postupka. Gotovo 200.000,00 kuna. To je ceh koji će Ina – Industrija nafte, morati isplatiti Saši Novkoviću, poznatom fotografu, ukoliko presuda Trgovačkog suda od 27. veljače. 2014. postane pravomoćna. Novković je neosporivi autor fotografije koja prikazuje kazalište HNK noću. Isključivo za potrebe promocije operete Šišmiš, Novković je 2010. fotografiju ustupio kazalištu HNK s kojim godinama uspješno surađuje. Odobrio je također i preinaku da se na fotografiju  doda zastava sa natpisom Šišmiš. Cijeli postupak je uredno reguliran autorskim ugovorom između HNK i Novkovića.

Kršenje autorskih prava poznatog fotografa dogodilo se navodno u trenutku kada je INA, koja je u to vrijeme bila sponzor operete Šišmiš, Novkovićevo autorsko djelo, izvornu fotografiju koja prikazuje HNK noću, neovlašteno i bez njegovog znanja, preinačila te je koristila u velikoj marketinškoj kampanji u vrijeme Božića i Nove Godine 2010./2011 "Ulaganjem u kulturu idemo korak dalje…kako bismo Vam bili korak bliže" koja je eksploatirana u većini hrvatskih medija,

Pitali smo u Hrvatskoj autorskoj agenciji za komentar cijelog slučaja te koliko su česti ovakvi sporovi i na koji način autor može zaštititi svoj autorski rad.

"Konkretan slučaj ne bismo komentirali obzirom da se radi o nepravomoćnoj presudi. No možemo reći da su ovo česti slučajevi s kojima se svakodnevno susrećemo. Važno je raditi na podizanju svijesti o važnosti poštivanja i zaštite autorskih prava u Hrvatskoj. Kako samih autora tako i svih pravnih subjekata koji u svom poslovanju koriste nečiji autorski rad. Autori bi naprosto trebali na vrijeme zaštititi svoja autorska djela, a tvrtke bi trebale voditi više računa o legalnom korištenju tuđih intelektualnih tvorevina. Pohranom svog autorskog djela, autori dobivaju Potvrdu o deponiranju koja im u slučaju povrede prava, služi kao jedan od dokaza o autorstvu na sudu. Hrvatska autorska agencija, od travnja u funkciju stavlja sustav Online deponiranja autorskih djela koji će biti na raspolaganju svim autorima. Konačno će biti  moguće i putem naše web stranice, u samo nekoliko koraka iz udobnosti vlastitog doma, izvršiti pohranu autorskog djela. Autori iz cijele Hrvatske traže nas to već godinama obzirom da imamo poslovnicu samo u Zagrebu, pa smo sretni da će konačno naš sustav zaštite djela biti dostupan i u online izdanju te na taj način postati jednako dostupan svim autorima bez obzira gdje se nalaze."  - rekli su nam iz Hrvatske autorske agencije.

Ina će se žaliti

"INA će uložiti žalbu na prvostupanjsku presudu. Obzirom da je sudski postupak u tijeku, nismo u mogućnosti iznositi daljnje komentare", kazali su nam iz Ine.

Kako neslužbeno doznajemo, u Ini smatraju da nisu postupali s nepažnjom u vezi autorskih prava te da su zatražili odobrenje od HNK-a s obzirom na to da je za njih radio Novković. Također, doznajemo kako postoji i pisani dokaz da HNK odobrava Ini korištenje fotografije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.