Emanuel Blagonić o novom Kolindinom webu: Iznenađen sam kvalitetom stranice

Screenshot: Predsjednik.hr

KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ svojih je sto dana na Pantovčaku "proslavila" puštanjem u pogon nove web stranice. Izgled i funkcionalnost nove internetske stranice Ureda predsjednice za Index je prokomentirao poznati hrvatski web dizajner Emanuel Blagonić, koji smatra da se radi o koraku u pravom smjeru.

Koji vam je generalni dojam novog dizajna?

Kako nisam imao neka velika očekivanja od novih internet stranica Ureda predsjednice, zapravo sam iznenađen kvalitetom samog weba. Nezahvalno je komentirati dizajn budući on spada u kategoriju vizualnog i subjektivnog, no i s tog aspekta nova internet stranica je korektna. Boje su plave i sive što je očekivano, dok je tekst na bijeloj pozadini s dobrim kontrastom. Ono što me najviše iznenadilo je da se pokušalo voditi računa o "aria-rolama" te da se radilo na olakšanju korištenja weba za osobe koje za pristup internetu koriste specijalizirane programe (poput osoba koje imaju poteškoća s vidom). To je svakako korak u dobrom smjeru, iako je šteta da se ne koristi veći raspon "rola", poput role za glavni sadržaj (main) ili sekundarni sadržaj (complementary). Također, neki su elementi krivo korišteni poput elementa "aria-label" koji bi trebao biti zamijenjen "aria-labelledby". Većini korisnika to ne znači apsolutno ništa, no ako govorimo o povećanju kvalitete ovih stranica, onda moramo sagledati širu sliku i reći da bi se i takvi elementi morali pravilno koristiti.

Koje su kvalitete novog dizajna, a koje su vam zamjerke?

Imam zamjerke na odabir fonta (Calibri) i njegovu veličinu, obzirom da je navedeni font prilično nečitak i na webu se koristi prvenstveno za naslove, a ne tekst. Struktura sadržaja je dobra – iako će mnogi reći kako sadržaja nema dovoljno. No, sve što je važno nalazi se unutar nekoliko klikova mišem što je svakako primjer dobre prakse. Također, sadržaj je dobro i razumljivo strukturiran što zasigurno pridonosi povećanju transparentnosti. Čak je i link na stranicu za pravo na pristup informacijama stalno vidljiv, iako je njegova pozicija krajnje upitna budući se nalazi u podnožju stranice s linkom na ostale dokumente. Moja bi sugestija bila da se taj link postavi unutar navigacijske stavke "Građani". Izrazito je pohvalno što je stranica responzivna i prilagođena za više rezolucija, a ne samo za najčešće uređaje poput pametnih telefona i tableta. Također, prilikom izrade je korišten standard HTML5 iako je šteta da nije korišteno više semantičkih elemenata poput <section> ili <article> koji su u duhu HTML5.

Čini li vam se da se radi o napretku ili o nazadovanju u usporedbi s dizajnom weba kakvog je imao predsjednik Ivo Josipović?

Svakako se ne radi o nazadovanju, čega su se mnogi plašili. Moja je zamjerka što se ne vidi koji je CMS korišten stoga zaključujem da je korišteno zaključano rješenje što je šteta, budući da je u svijetu trend da se koriste open source rješenja poput WordPressa, Drupala ili eZ publisha. Pohvalno je da su bivši predsjednici dobili svoju podstranicu na novom webu iako bih volio da su oni zaslužili i malo više od jedne stranice s biografijom i nekoliko fotografija. To bi sigurno bilo važno i za samu instituciju Predsjednika Republike Hrvatske, pogotovo uzevši u obzir da kao neovisna država postojimo tek 25 godina, ali vjerujem da u Hrvatskoj postoje i veći problemi od toga hoćemo li na novi web staviti i podatke o bivšim predsjednicima.

Mislite li da je predsjednicu na promjenu dizajna potakla činjenica da je izgled njenog dosadašnjeg weba uvršten među najgore na internetu po izboru stranice "Websites from Hell"?

Ne vjerujem da je na promjenu dizajna Ureda predsjednice utjecalo da je privremeni web uvršten na popis "Websites from Hell". Moguće je da je to potaklo nešto raniju objavu nego što je bilo planirano, ali proces dizajna i implementacije CMS-a nije nešto što se napravi u tjedan dana. S druge strane, cijela priča oko korištenja dizajna weba iz 2003. godine je bila odrađena prilično šlampavo (da ne kažem neku grublju riječ) pa je bilo vrijeme da predsjednica dobije novu web stranicu.

 
 
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.