Ekskluzivno: Ambalažni otpad posvađao Crkvu i HDZ!



ŽESTOKI parlamentarni otpor Zakonu o umjetnoj oplodnji, zahtjevi za nastavkom gradnje Pelješkog mosta, izjave o potrebi veće uloge Katoličke crkve u društvu, napad na "nenarodnu vlast" i nastavak kampanje protiv komunističkih zločina... U samo dva mjeseca otkad je imenovan predsjednikom HDZ-a, Tomislav Karamarko dao je niz izjava kojima se pokušava dodvoriti desnom biračkom tijelu, ali i vodstvu Katoličke crkve u Hrvata.

Ritam njegovih svjetonazorskih istupa u posljednje vrijeme je učestaliji jer se HDZ već ozbiljno priprema za lokalne izbore, obnavlja koalicije (s HSS-om), stvara nove političke saveze (sa Strankom umirovljenika), za razliku od SDP-a koji već dovodi u pitanje koaliciju s temeljnim koalicijskim partnerom HNS-om u Zagrebu. 

Nakon što im nedavno nije uspjelo približavanje Glavašu, u HDZ-u su odlučili zaoštriti desničarsku retoriku kako bi barem svjetonazorski konkurirali stranačkoj sljedbi ratnog zločinca iz Osijeka. U vrhu HDZ-a ipak očekuju da im glavni saveznici na lokalnim izborima budu predstavnici Katoličke crkve, lokalni župnici, ali i sam Kaptol. Potpora Crkve, prije svega lokalnog klera, daleko je učinkovitija na lokalnim nego na nacionalnim izborima kada se Crkva ponaša sekularno i suzdržava od javne agitacije. No, ponašanje župnika i lokalnog svećenstva tijekom lokalnih izbora posve je drugačije.

Karamarko tek treba osigurati podršku Kaptola

Kako doznajemo, novo vodstvo HDZ-a ima jaku potporu dalmatinskih biskupa i sisačkog biskupa Vlade Košića koji je na nedavnom obilježavanju dana Siska novog predsjednika HDZ-a pozdravio riječima: "Pozdravljam Tomislava Karamarka, novog predsjednika najveće hrvatske stranke i želim mu Božji blagoslov na njegovu putu".
 
No, nemaju svi članovi visokog katoličkog klera tako visoko mišljenje o novom vodstvu HDZ-a. Karamarko još uvijek nije osvojio Kaptol, gdje postoje stanovite rezerve, pa čak i ozbiljne primjedbe na novo rukovodstvo vodeće stranke desnog centra. Index je to ovih dana doznao u razgovoru s jednim od vrlo bliskih suradnika kardinala Josipa Bozanića.

Primjetno je da se, osim izjava pojedinih biskupa, nitko s Kaptola još niti jednom riječju nije odredio prema novom HDZ-u, a znakovito je da još uvijek nije došlo do makar i neformalnog susreta između vodstva najveće demokršćanske stranke u Hrvatskoj i vodstva Katoličke crkve.

Crkvu i HDZ zavadio ambalažni otpad!

Index doznaje da razlog toj distanci ne leži u novoj politici HDZ-a, jer je ona posve na liniji crkvene retorike u posljednje vrijeme. Pravi razlog zategnutih odnosa Kaptola i HDZ-a mnogo je prizemniji i tiče se crkvene imovine, preciznije ambalažnog otpada. Kaptol je, naime, nedavno pokušao intervenirati u ministarstvima vlade Zorana Milanovića da se zaustavi propast tvornice reciklažne ambalaže BBS d.o.o. iz Varaždina, u koju je varaždinska biskupija uložila 18 milijuna kuna.

Nekad ambiciozna i uspješna industrija ambalažnog otpada otišla je u stečaj nakon kaznene prijave koju je 27. travnja 2011. protiv predsjednice uprave BBS-a Barbare Bešenić podiglo Ravnateljstvo policije u suradnji s policijskim USKOK-om i Upravom kriminalističke policije.

Nakon policijske prijave zbog krijumčarenja ambalažnog otpada, uslijedili su istraga DORH-a i uhićenje Bešenićke, a potom i stečaj tvrtke koja danas više ne proizvodi. Ulaganje Varaždinske biskupije, izgleda,  nepovratno je izgubljeno što je ozbiljan udarac crkvenim financijama. Zanimljivo je da razlog propasti svoje tvrtke na Kaptolu vide u angažmanu Milijana Brkića, bivšeg zamjenika ravnatelja policije i aktualnog glavnog tajnika HDZ-a.

Javna je tajna da je Brkić u prošlom mandatu upravljao najvećim dijelom policijskih istraga, kao i to da je on osobni prijatelj Višeslava Vukojevića i Zorana Gobca čija je tvrtka Drava International d.o.o. iz Osijeka profitirala propašću BBS-a.

Crkva sumnja da ih je Brkić koštao 18 milijuna kuna

U dijelu crkvenog vodstva otvoreno sumnjaju da je policija pomogla da se tvrtka Drava International riješi jedine konkurencije u Hrvatskoj i postane monopolist na tržištu ambalažnog otpada. Kao dokaz navode činjenicu da je krunski svjedok protiv Barbare Bešenić nitko drugi nego predsjednik uprave konkurentske tvrtke Drave International, Zvonko Bede.

U iskazu koji je dao policiji i pred istražiteljima USKOK-a u travnju 2011. Bede je iznio cijeli niz optužbi protiv Barbare Bešenić i uprave BBS-a. Konkurentsku tvrtku optužio je za krijumčarenje 5000 tona ambalažnog otpada, a ustvrdio je i kako "Barbara Bešenić i njeni zaštitnici imaju ambicije da ga unište i zatvore".

Nedugo nakon njegova saslušanja policija i USKOK optužili su Barbaru i Krunoslava Bešenića, članove uprave poduzeća BBS d.o.o., te Dragana Mijoča, direktora trgovačkog društva Retabl iz Metkovića. Poslije uhićenja Bešenićke tvrtka BBS zapada u teškoće, a glavni vjerovnik Ministarstvo financija, čiji je šef ranije bio Ivan Šuker, blizak vlasnicima Drave International, ne dopušta im reprogram dugova i BBS odlazi u stečaj.

Naime, nešto prije tih događaja Ivan Šuker doživio je automobilsku nesreću vozeći se u luksuznom terencu tvrtke Zorana Gobca i Višeslava Vukojevića, što je popraćeno u medijima. "Zbog svega toga imamo pravo sumnjati da se dio novog vodstva HDZ-a neće ponašati u skladu s proklamiranim načelima poštene i pravedne politike", izjavio je Indexu visoki dužnosnik Crkve želeći ostati anoniman.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.