Drugo lice Splita, pravi ljevičari: Dragan Markovina kandidat za gradonačelnika

Foto: Vojko Bašić / Cropix

NEOVISNA lista "Drugo lice Splita" predstavila je svoj program, slogan "Ajmo sad, zapravo!", ljude i kandidata za gradonačelnika. 

Umjesto priželjkivane Tamare Visković, pročelnice za kulturu iz doba kada je Gradom Splitom s HDZ-om vladala Lista Velog mista, odgovornu zadaću na svoja je pleća preuzeo vjerojatno najmlađi član, profesor splitskog Filozofskog fakulteta Dragan Markovina.

Lijeva strana Splita

"O kandidaturi sam dugo razmišljao. Bilo bi nekorektno da smo istaknuli samo listu za Gradsko vijeće, a ne i kandidata za gradonačelnika. Šokiralo me kako se neki olako upuštaju u kandidature. U svakom slučaju, kod nas nema nikakvih dvojbi, glasači znaju za koga glasaju, što se za mnoge druge nezavisne liste ne bi moglo reći. Mi smo lijeva strana Splita", kazao je Markovina, koji drži kako bi Grad Split trebao preuzeti kompleks posrnulog Konstruktora na Bačvicama, koja obiluje ugostiteljskim, ali ne i javnim sadržajima.  

Resocijalizacija i reintegracija

Mirjana Kučer iz Udruge Domine, jedna od organizatorica splitskog Gay Pridea, smatra da bi u strategiji razvoja Grad Split trebao voditi računa o ljudskim potencijalima.

"Treba promijeniti pristup socijalnoj politici. Treba ići za resocijalizacijom i reintegracijom. Te ljude treba uključiti, a ne im samo davati", drži Kučer.

Gradsku upravu treba racionalizirati i revitalizirati

Sociolog Zoran Malenica drži upravo novi program za razvoj Splita ključnim za razbijanje stagnacije.

"Definiranjem najvažnijih pitanja i dugoročnih ciljeva postigli bi kontinuitet, a ne da svaka vlast koja dođe luta u nekim svojim razmišljanjima što bi bilo najbolje. Split postaje turističko odredište na svjetskom nivou, no potrebna nam je i nova industrijalizacija s novim čistim industrijama. To su ulaganja koja ne zahtijevaju veliki kapital, već stručnu radnu snagu, samozapošljavanje. Gradsku upravu treba revitalizirati i racionalizirati, proširiti kapacitet javnih kuhinja", pobrojio je Malenica.

SDP nije ljevica, Drugo lice Splita nada se i podršci birača don Ivana Grubišića

Markovina i društvo istaknuli su kako su se pojavili sa svojom listom kako ne bi došlo do apstinencije birača ljevice, kojima ne odgovara politika SDP-a. Smatraju da bi program i imena na listi mogli privući i do sada pasivne birače, kao i dio glasačkog tijela don Ivana Grubišića.

Uz Markovinu, Malenicu, Visković i Kučer, na listi su i nacionalna prvakinja drame Zoja Odak te bivša predsjednica Dalmatinske akcije Mira Ljubić Lorger.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.