Doktor je lažan, ali sramota je prava

BIO JE TO zapravo sjajan performans.

Čovjek sa završenom osnovnom školom i brzim tečajem knjigovodstva pokazao je kako se može uglednom novinaru prodati priča o završenom Ekonomskom fakultetu, o četiri doktorata, ratnom putu, poslovnoj karijeri, svojim ekonomskim teorijama i tako se bez problema izboriti za gostovanje u najgledanijem i najutjecajnijem talk showu javne televizije.

Darko Mihajlović otkrio je kako Aleksandar Stanković pristupa poslu, kako njegova ekipa priprema emisiju, kako urednička supervizija na HTV-u postoji jedino u trenucima kad se nadređeni boje da bi neki nepoćudni gost mogao nanijeti neugodnosti establišmentu, a pokazao je i kako se može dići gledanost i izazvati interes javnosti.

Da nije lagao, bio bi zvijezda

Dobar dio gledatelja s guštom je slušao tog nepoznatog Mihajlovića u Nedjeljom u dva, mnogi su odobravali njegove tvrdnje i slagali se s njegovim stavovima. Da nije lagao, bio bi prava zvijezda.

A onda, kad su ga napokon razotkrili, autor ovog neobičnog performansa pravio se blesav. "Ne znam zašto su me zvali u Nedjeljom u dva, ja sam totalni anonimus", kazao je Mihajlović.

Kao neka domaća verzija Foresta Gumpa.

Lažni liječnik

Ali sličnih slučajeva bilo je još. Recimo, prije desetak godina u jednoj zagrebačkoj bolnici otkriven je lažni doktor, mladić koji je uvjerio nadređene da ima završen medicinski fakultet, ulazio je u operacijske sale, asistirao, pregledavao i uglavnom radio sve što se od liječnika očekuje.

Srećom, nije nikog ubio.

Lažni premijer

A prije koju godinu ukazao nam se čak i lažni premijer. Mladi aktivist Viktor Zahtila predstavio se putem maila komentatoru i uredniku Jutarnjeg lista Davoru Butkoviću kao premijer Ivo Sanader, nakon čega se otvorila ona čuvena prepiska "Dragi Ivo, long time, no see", koja je rezultirala lažnim intervjuom kao trajnom mrljom na Butkovićevoj karijeri.

Butković se poslije opravdavao da mu je namješteno, u pomoć mu je stigla i uredničko-kolumnistička konjica iz EPH koja je forsirala tezu da je Butković žrtva zavjere, sporni intervju potom je počišćen s interneta, a osramoćeni komentator nastavio je i dalje pisati kao da se ništa nije dogodilo.

Lažni doktor

Danas Stanković i njegov novinar Ivan Jabuka također tvrde da im je Mihajlović lagao o svojim doktoratima, pravdajući se kako oni nisu imali vremena provjeriti njegove tvrdnje i utvrditi njegov kredibilitet. Svejedno, pozvali su ga u talk show i urednik više od 500 emisija do sita se s njim napričao.

I tip bi bio super. Da nije bio lažnjak.

Lažni lovac na naciste

Nešto slično navodno je, tako barem ide legendarna priča, rekao i slavni lovac na naciste Simon Wiesenthal jednom zagrebačkom novinaru nakon što je ovaj objavio izmišljeni intervju s njim. "Slažem se sa svime što ste napisali, žao mi je samo što to nisam mogao i osobno reći", glasila je Wiesenthalova poruka

Možda je zato Sanaderu trebalo punih 24 sata da demantira Butkovićev intervju. Jer su njegovi odgovori zvučali baš kao nešto što bi on mogao reći.

Samoborske vile

Zanimljive su stoga reakcije na Mihajlovićev nastup u Nu2. Mnogi bi potpisali njegove riječi, samo da je on vjerodostojan lik. Da ga Aleksandar Stanković nije predstavio kao autora četiri doktorata, kao branitelja, stručnjaka, vidovnjaka... Da ga je predstavio kao običnog knjigovođu, pa da se čuje što takvi imaju za reći o Čačiću i samoborskim vilama.

A opet, kad se malo bolje razmisli, bilo je u tih pet stotina emisija i pravih doktora koji su govorili neviđene besmislice i zvučali skandaloznije od ovog lažnog doktora. Napokon, i za Sanadera se tvrdilo da je lažni doktor i dovodila se u sumnju vjerodostojnost njegova doktorata u Innsbrucku.

Pa evo dokle je dogurao.

Šou po Acinu ukusu

Uglavnom, neobični Darko Mihajlović napravio je pravi šou, baš po Stankovićevu receptu. Izazvao je buru reakcija, naljutio je urednike HTV-a, narušio voditeljevu reputaciju, polarizirao publiku, osramotio javnu televiziju, pokazao kako u ovoj zemlji bleferi imaju prođu, te dokazao da se svatko s imalo bezobrazluka može izboriti za svojih sat vremena u elitnom talk showu.

Ukratko, pokazao je i da ipak ima onih koji mogu biti proroci u svom selu. Jasno, pod uvjetom da se lažno predstavljaju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.