Djeca s poteškoćama danas će saznati hoće li sutra krenuti u školu

Foto: Hina

VEĆINA djece s poteškoćama čije školovanje ovisi o pomoći asistenata, ni danas nisu otišla na nastavu. O tome hoće li sutra ići u školu ovisi o odluci Ministarstva obrazovanja koju se ministar Vedran Mornar obavezao objaviti danas do 16 sati, rekao je za Media servis predsjednik Udruge Bubamara Tomislav Velić koji je jučer bio na sastanku u ministarstvu.

Velić kaže da očekuju očitovanje ministra o tome da asistenti koji su dosad bili dodijeljeni djeci nastave raditi taj posao, a država će to s njima formalno urediti retroaktivno..

"Sada sva ta djeca, to je nekih 700, 800 asistenata, točan broj ne znaju ni u ministarstvu što je šokantno, čekaju hoće li sutra početi raditi. To je brodogradilište ljudi koji jučer nisu otišli na posao, a trebali su. I ako već imaju ta 44 milijuna nekako je logično da djeca koja su do sada imala asistenta, da ih imaju i dalje", rekao je Velić.

No, ističe da su mnogi asistenti spremni raditi besplatno pa su prošle godine tek u lipnju dobili plaće, a radili su od siječnja. Država je čak za svoje grijehe kaznila udruge preko kojih ide isplata jer novac nisu isplatile asistentima na vrijeme, kaže Velić..

"Porezna uprava je nas kao poslodavce, udruge, kaznila jer nisu isplatiti plaću na vrijeme. To su nevjerojatne situacije u kojima vam država na potpisan ugovor ne da novce, istovremeno donese zakon da se plaća mora isplaćivati u tekućem mjesecu i onda nama to ne uradi i onda nas država kazni jer mi nismo uradili", kaže Velić.

Ističe i da se čvrsto drže za obećanje da će pitanje asistenata biti uređeno pravilnikom uz poruku kako "ukoliko to ne učine, ne samo da ne trebaju osvojiti drugi mandat, nego trebaju nestati".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.