Dick Cheney upozorava na 11. rujan s "puno ubojitijim oružjem"

Screenshot: CNN

BIVŠI potpredsjednik Dick Cheney vjeruje da bi se u budućnosti mogao dogoditi "još jedan napad u stilu 11. rujna s puno ubojitijim oružjem" i da je Islamska država "izvanredno opasna" za američku domovinsku sigurnost.

Više od desetljeća nakon što je uspješno zaveo javnost i poveo Ameriku u invaziju na Irak, Cheney u intervjuu za CNN krivi predsjednika Baracka Obamu za širenje IS-a i kaže kako je zabrinut da bi teroristi mogli iskoristiti "kemijsko, biološko ili nuklearno oružje".

"Sjetite se, oružje koje su koristili 11. rujna su avionske karte i skalpeli. To je bio težak, užasan dan za nas, 3,000 žrtava. Biti će puno gore ako oni pronađu ubojititje oružje," rekao je. 

Cheney inzistira da je Irak "bio u dobrom stanju" kad je predsjednik George W. Bush napustio Bijelu
kuću u 2009. zahvaljujući razmještanju američke vojske i dodaje da Obamina administracija nije dovršila misiju.

"Oni su se povukli što je brže moguće ne ostavivši iza sebe nikakvu snagu. Oni su stvorili zrakoprazan prostor, a vakuum je ispunio IS," kaže Cheney i ističe da američki državljani koje IS novači za borbu u Siriji i Iraku predstavljaju opasnost po povratku u SAD.

"Ja mislim da je IS uistinu jako opasan. Pogotovo ako razmislite o izgledima da se na Bliskom istoku razvije nuklearno oružje".

Bivši potpredsjednik SAD-a slična upozorenja, koja dio američke javnosti prihvaća kao prijetnje, ponavlja svake godine već duže od desetljeća. Podjednako uobičajeno, njegovi komentari izazivaju snažno negodovanje na američkim forumima i društvenim mrežama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.