Desnica pod okriljem HDZ-a u Splitu nikad jedinstvenija: Petar Škorić postao ujedinitelj pravaša

Foto: Paun Paunović (Cropix)

KONAČNO se dogodio i taj povijesni trenutak. Tri najvažnije pravaške opcije, HČSP, HSP i HSP AS, ujedinjene su! Dugo su pravaši sviju fela snivali taj moment, zbio se danas u Splitu, u Sinjskoj ulici, u sjedištu HDZ-a. Petar Škorić, šef splitskog ogranka tako je postao ujedinitelj pravaša. O tome su mnogi maštali, njemu je pošlo za rukom. Desnica u Splitu nastupa toliko složno da se obnovila i pravaška sloga.

Pravaška i seljačka sloga pod skutima HDZ-a

I ne samo pravaška. Danas je HDZ-ovoj velikoj desnoj koaliciji pristupio i HSS koji je šansu na izborima neuspješno tražio uz skute Kerumovog HGS-a.

Predsjednik splitskog ogranka Željko Sikirica danas je konstatirao da je s Kerumom gotovo pa su se priklonili vladajućoj desnoj opciji u Splitu, a to je upravo HDZ sa satelitima, pravašima, HSLS-om, novim starim članovima Ljubicom Vrdoljak i Hrvojem Marušićem...

Kada više nema Đapića, i pravaši se lakše dogovore

Danas su se u Sinjskoj našli i prvaci splitskog HSP-a, koji nesumnjivo imaju zasluga u stvaranju pretpostavki za konačno pravaško izmirenje.

Prije svega vitez Ivan Turudić koji je titulu stekao omogućivši realizaciju davnog pravaškog sna, a to je izbacivanje iz HSP-a omraženog počasnog predsjednika Ante Đapića. Turudić ga je skinuo kao član Časnog suda HSP-a, premda je u tim trenucima bio član stranke Ruže Tomašić. Nema veze, nitko nije zamjerio na takvoj neformalnosti, a Turudić se brže-bolje iz HSP AS vratio u HSP, zajedno s Marijom Popovićem, koji je odmah po dolasku u svoju staru stranku postao gradonačelnički kandidat. Nije ostvario zapaženiji rezultat, ali je zato danas održao vatreni patriotski govor HDZ-ovcima i ostatku desničarske alijanse.

Vrijedi možda podsjetiti da su Popović i družina prošle zime napustili Ružinu stranku jer nisu htjeli s HDZ-om. Sada više ni to nije problem.

Strah od zvijezde petokrake i Ive Baldasara ujedinila je desnicu kao ništa dosad. Nije pomoglo ni što je Baldasar bio za Tuđmanov spomenik i križ te rado posluša i Thompsona, dok se perjanica SDP-ove mladeži Gojko Čepo vrlo angažirano založio čak i za spomenik HOS-ovoj bojnoj Rafael vitez Boban. Trude se SDP-ovci, ali još su daleko od nacionalnog, demokršćanskog, državotvornog naboja kakav krasi desni splitski blok.

Ivanišević: Hvala Marijani Puljak

Sad kada su uz HDZ i HSS te HSP, politička scena Splita lijepo se polarizirala. Kandidat HDZ-a za gradonačelnika Vjeko Ivanišević danas se zahvalio Marijani Puljak na korektnosti, što nije opteretila svoje birače favoritom, nego im dala preporuku da glasaju po svojoj savjesti.

Puljak i njezini četvrta su politička snaga u Splitu nakon HDZ-a, SDP-a i Keruma, no djeluju prilično nezainteresirano i nisu se svrstali ni uz jednu stranu. SDP računa na njih, ali očito i HDZ. Čini se kako će tih šest tisuća i nešto birača na koncu biti prevaga u dramatičnom finalu izbora Kerumovog nasljednika. Kome će pametni birači Marijane Puljak i njezine pametne liste dati prednost, to je pitanje koje odlučuje izbore za splitskog gradonačelnika. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.