Darko Petričić: Na izgradnji nove zgrade SOA-e država je oštećena za 40 milijuna eura



NA IZGRADNJI nove zgrade Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) državni proračun oštećen je za oko 40 milijuna eura. Ovu optužbu Darko Petričić iznio je u dopisu poslanom Vladi, Saboru, Uredu predsjednika, Uskoku, DORH-u, kao i Delegaciji Europske unije u Hrvatskoj.

Novinar i publicist Petričić još je početkom lipnja odgovornim osobama poslao dopis u kojem tvrdi da je zgrada SOA-e koštala oko 60 milijuna eura, te da je višestruko preplaćena. S obzirom da je cijeli posao bio proglašen državnom tajnom, Petričićeve podatke sve donedavno nije bilo moguće provjeriti.

Cijena bila zaštićena oznakom državne tajne

No, oznaka državne tajne prije nekoliko dana je skinuta na zahtjev novinara Jutarnjeg lista Tomislava Kukeca. Pokazalo se da je Petričić okvirno bio u pravu; nova zgrada SOA-e koštala je 436,237.002,67 kuna s uključenim PDV-om.

Izgradnja novog SOA-inog sjedišta, koje se nalazi u sklopu MUP-ovog kompleksa na križanju Savske i Vukovarske u Zagrebu, započela je u vrijeme vlade Ive Sanadera, kada je šef SOA-e bio Tomislav Karamarko.

Zgrada SOA-e u vlasništvu RBA banke

Sredstva za gradnju osigurana su putem ugovora o leasingu s Raiffeisen bankom (RBA), što je rezultiralo sasvim unikatnom situacijom: zgrada obavještajne agencije trenutno je u stopostotnom vlasništvu privatne RBA banke!

Petričić u spomenutom dopisu tvrdi da je cijeli posao financijski prenapuhan. Izvođač radova je, piše Petričić, bila tvrtka Kamgrad, u vlasništvu Drage Kamenskog, kućnog prijatelja šefa Uprave RBA Zdenka Adrovića, te najvećeg donatora KK Zagreb.

"Poznato je da je košarkaš Mario Kasum za prelazak u KK Zagreb dobio stanove od Kamgrada u vrijednosti od 800.000 eura", navodi Petričić. Podsjećamo, Karamarko godinama sjedi u Upravi KK Zagreba.

"Zbog ozbiljne sumnje da se radilo o višestruko precijenjenom projektu, kojim je za oko 40 milijuna eura oštećen državni proračun i hrvatski porezni obveznici, tražim da se ispita cijeli ovaj posao kao i akteri koji su u njemu sudjelovali", zaključuje Petričić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.