DIV i Končar o škverovima: Otezanje s prodajom samo gomila gubitke

KAKVA je budućnost četiri hrvatska brodogradilišta? U Ministarstvu gospodarstva u tišini analiziraju ponude samoborskog DIV-a i Jadranskih ulaganja Danka Končara, a konačna odluka - prodaja ili stečaj - navodno bi trebala pasti sljedeći tjedan.

Samoborski DIV u Brodosplit planira uložiti dvije milijarde kuna u idućih pet godina. Od Vlade očekuju što skoriji odgovor. Član Uprave Darko Pappo uvjerava da mogu uspješno revitalizirati tvrtku.

"Odluka ne može čekati više u beskonačnost. Vrlo je bitno i za nas, a pretpostavljamo i za radnike, ali i za samog prodavatelja da se odluka donese čim prije, kakva god ona bila. Mi očekujemo da to bude do 15. ožujka, tako nam je bilo najavljeno", rekao je Pappo.

I Jadranska ulaganja Nenada Končara ostaju pri prvotnoj ponudi za 3. maj, Kraljevicu i Brodotrogir, i ulaganju 183 milijuna eura.

"Stojimo pri ponudama koje smo već dali. Istina je da su u međuvremenu narasli troškovi brodogradilišta, a i mi smo predložili pravednije načine izračuna nekih stavki pri izračunu samog doprinosa kojim bi se novonastali gubitci riješili", rečeno je iz Jadranskih ulaganja.

I Končar i DIV upozoravaju da otezanje s odlukom o sudbini škverova samo gomila gubitke, zbog nesmiljenih kamata na ranije dodjeljivane kredite. U Brodosplitu su se u ove dvije godine pokušaji privatizacije popeli na 1,2 milijarde kuna, upozorava predsjednik Uprave DIV-a Tomislav Debeljak. Da je crna rupa daleko manja, poručuju u Nezavisnom sindikatu Brodosplita. Predsjednik istog Zvonko Šegvić oštro odbacuje prozivke da bi "splitski škver danas bio u boljoj situaciji da je sindikat stao na stranu Brodosplita".

"Mi nemamo ništa protiv njega pa neka dođe i pokaže jamstvo prvoklasne svjetske banke kako piše u natječaju i završena je priča", rekao je Šegvić.

Šegvić ponavlja da DIV nije dokumentirao obvezna jamstva, zbog čega je njegov sindikat i tražio očitovanje DORH-a. A dok on poziva Vladu da raspiše novi međunarodni natječaj za privatizaciju Brodosplita, optužujući prošli za pogodovanje DIV-u, Nenad Končar rokove ne postavlja, no podsjeća - svaki dan čekanja je novi gubitak.

"Istovremeno, smanjuje se šansa za profitabilno poslovanje koje jedino jamči nastavak djelatnosti". Na potezu je potpredsjednik Vlade Radimir Čačić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.