Cijena mlijeka kod proizvođača 2,4 kune, u trgovini 6 kuna, a Dukat u gubitku

DUKAT je u prvoj polovici ove godine poslovao s gubitkom od 9,8 milijuna kuna, dok gubitak cijele Dukat grupe iznosi 23,4 milijuna kuna, pokazuju podaci iz financijskog izvješća objavljenog jučer na Zagrebačkoj burzi.

Poslovni prihodi Dukata u prvih šest mjeseci smanjeni su za 6,3 posto, na 791,2 milijuna kuna, dok su poslovni rashodi smanjeni za 1,2 posto, na 803 milijuna kuna.
 
Prema podacima iz izvješća, prihodi od prodaje pali su za 6,6 posto, na 776,3 milijuna kuna. Pritom su prihodi od prodaje na domaćem tržištu pali su 4,6 posto, na 702,7 milijuna kuna, dok su prihodi od izvoza smanjeni za 22,5 posto, na 73,6 milijuna kuna.
 
Dukat je u prvoj polovici ove godine poslovao s gubitkom od 9,8 milijuna kuna, nakon 23 milijuna kuna dobiti u istom razdoblju lani.
 
Na rezultate u prvom polugodištu, navodi se u izvješću, negativno je utjecao niz faktora, poput problema nelikvidnosti u zemlji, pada kupovne moći potrošača i sve nepovoljnijeg odnosa cijene gotovih proizvoda i ulaznih troškova, a i kriza u primarnom sektoru proizvodnje mlijeka negativno se odrazila na cjelokupni mljekarski sektor.
 
Ističu i negativan utjecaj smanjenja izvoza uslijed privremenih zabrana izvoza na pojedina tržišta, povećanja troškova zbog povlačenja i zbrinjavanja nesukladnih proizvoda i viših troškova dodatnih analiza i uvođenja paralelnih kontrola mlijeka.
 
Negativan utjecaj tih faktora navodi se i u izvješću za cijelu grupu Dukat, koja osim matičnog društva čine još tri tvrtke u Hrvatskoj, po dvije u Sloveniji, BiH i Makedoniji te tvrtke u Srbiji i na Kosovu.
 
Grupa Dukat je ostvarila prihode od prodaje u iznosu od 1,4 milijarde kuna, što je za 23,3 posto više nego u prvoj polovici prošle godine. Taj se rast u izvješću tumači kao rezultat konsolidacije Ljubljanskih mlekarni od 1. travnja ove godine, bez čega bi prihodi grupe bili 4,5 posto manji nego prošle godine.
 
Grupa Dukat u prvih je šest mjeseci poslovala s gubitkom od 23,2 milijuna kuna (16,7 milijuna kuna bez Ljubljaskih mlekarni), dok je u prvoj polovici 2012. ostvarena dobit od 39,8 milijuna kuna.
 
Ulaganja Dukata u prvih su šest mjeseci iznosila 46,9 milijuna kuna, a najviše je, kako se navodi, investirano u proizvodne pogone u Hrvatskoj i Srbiji.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.