Četveroboj u splitsko-dalmatinskom HDZ-u: Sanadera izazivaju Nenadić, Petric i Buzolić

VELIKA je gužva i dalje u splitskom HDZ-u. Tek što se izabralo novo vodstvo Gradskog odbora, za koji dan hadezeovci biraju i novo čelništvo županijske organizacije.

Kako trenutno stoje stvari, na župana Antu Sanadera ići će čak tri protukandidata. Uzbuđenja, dakle, neće nedostajati.

Nenadić: Zapuhali su novi vjetrovi...

Živko Nenadić debelo je najiskusniji. Jedan je od utemeljitelja, saborski zastupnik u dva mandata, dugogodišnji šef Županijskog odbora. Dok ga je vodio, HDZ je suvereno vladao u Županijskoj skupštini sa čak 22 mandata. Sanader je uspio osigurati tek 16 fotelja.

"U HDZ-u su zapuhali novi vjetrovi. Osjetio sam potrebu da se i ja pridružim i dam svoj doprinos. Ne želim stati sa strane, želim raditi za stranku", pojasnio nam je Nenadić razloge svoje kandidature.

Sanader gubitnik protiv Nenadića pobjednika

Kada je dočuo o Nenadićevoj kandidaturi, Sanadera je, kažu nam, uhvatila prilično velika nervoza. Zna da se namjerio na iskusnog, rijetko kad poraženog. Vjerojatno nije očekivao njegovu kandidaturu. Sanader računa na podršku mladeži, Kaštela i uhljebljenih delegata iz županijskih odjela. Podršku ima i od šefa imotskog HDZ-a Ante Đuzela. Pitanje je hoće li to biti dovoljno. 

Sanader se svojim rezultatima teško može pohvaliti. Izgubio je u Kaštelima, HDZ je pod njegovim vodstvom doživio tešku blamažu. I on je morao po potvrdu za župana u drugi krug, što nije dobro prihvaćeno. Nikad nije objašnjeno ni što mu je žena radila s vrećom novaca na parkingu Mercatora u Solinu. Županijske institucije grcaju u gubicima, prije godinu dana s gotovo 100 milijuna kredita spašavali su se Nastavni zavod za javno zdravstvo i Dom zdravlja. Među starijim članstvom nisu dobro primljeni ni grafiti protiv Srećka Radnića, Sanaderovog prijatelja iz Kaštela i šefa županijske agencije RERA. Pisalo se protiv Radnića, ali se spominjao i Sanader, što je, smatraju HDZ-ovci, bilo nepotrebno i loše po imidž stranke.

Petric: Ni Sanader, ni Nenadić ne smiju voditi HDZ

Ako je vjerovati Kristijanu Petricu, bivšem šefu županijske Hvidre, koji još nije predao kandidaturu, ali je to spreman napraviti nakon posljednjih dogovora, mjesta na čelu županijske organizacije HDZ-a u Splitu ne bi trebalo biti ni za Nenadića, a ni Sanadera.

"To su sve ljudi koji su posljednjih 10 godina provodili politiku Županijskog odbora. I jedan, i drugi. Danas smo svi gledali prizore sa suđenja Ivi Sanaderu. Njihov izbor vratio bi HDZ ponovno unatrag. Izaberu li njih, HDZ nema budućnosti. Živko Nenadić bio je u Županijskom odboru dok ga je vodio Kruno Peronja i na nijedan način nije upozorio na brojne nepravilnosti, nego sam ja kao član morao intervenirati kod predsjednice Jadranke Kosor, nakon čega je Peronja smijenjen. Ne znam zaista odakle morala tim ljudima da se kandidiraju", oštar je Petric.

Da je dobar s Jadrankom Kosor, zna se, no isto tako se dobro zna da to i nije neka preporuka među HDZ-ovcima, koji su uglavnom nezadovoljni načinom kako se vodila politika nakon Ivine abdikacije. Petric je za promjene, no pitanje je žele li ih HDZ-ovci.

Buzolić se vraća?

I Juraj Buzolić, bivši šef TKC-a Split, vjerojatno je za promjene. Ima već dobro desetljeće otkako je potjeran u političku anonimnost. Paralelno s političkim padom, stigao je i poslovni. Prije devet godina kao bomba je pukla vijest o kaznenoj prijavi koju je splitska policija nakon dugogodišnje istrage podnijela zbog štete od 18 milijuna kuna. Buzolić je gotovo istodobno maknut i s mjesta šefa TKC-a Split. Nova Uprava nije više imala radno mjesto za njega! Naprosto su ga ukinuli! Tvrdio je tada da je pao kao žrtva političkog progona. Supruga je za sve krivila novinare, a zbog jednog telefonskog poziva dobila je i uvjetnu kaznu za prijetnju.

Prijava se nije proslavila, jer se ni nakon devet godina postupanja još se uvijek ne zna što će biti s postupkom, koji je došao do dopune istrage. S obzirom da djela, mahom građevinski radovi na brojnim telefonskim centrala po selima Dalmatinske zagore, datiraju iz 90-ih, vrlo je blizu i zastara.

Buzolić vjerojatno računa na stare, iskonske HDZ-ovce, isto ono tijelo koje bi trebalo biti sklono Nenadiću. Velika je gužva u šesnaestercu, pogotovo zato što 90 delegata iz županije izravno ide na glavnu konvenciju HDZ-a na kojoj će se birati nasljednik Jadranke Kosor.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.