Čeka li Hrvatsku dosad najveće suđenje, ono u aferi Hipokrat?

Screenshot: HTV

PODIGNUTA je najveća optužnica u povijesti USKOK-a, ona u aferi Hipokrat. Optužnicom su obuhvaćene čak 364 osobe, uglavnom liječnici opće prakse i ljekarnici te farmaceutska tvrtka Farmal. Tereti ih se za primanje i davanje mita, zlouporabu položaja i ovlasti, te za udruživanje radi počinjenja kaznenih djela.

Rasplet je to akcije Hipokrat u sklopu koje je prošle godine u studenom uhićena uprava Farmala, te 50 liječnika. Predsjednika Uprave Farmala Dražena Dedija i još četvero direktora te tvrtke tereti se da su preko mreže posrednika u razdoblju od 2009 do 2012. liječnike nagrađivali novcem, poklon-bonovima, putovanjima i drugim darovima kako bi oni propisivali Farmalove lijekove. Da je optužnica podignuta odvjetnica tvrtke Farmal Višnja Drenški Lasan doznala je iz medija.

"Mi ćemo, kad dobijemo tu optužnicu, najvjerojatnije izjaviti odgovor i koristiti svoje pravo koje nam pripada. Relativno nedavno smo dobili naloge o produljenju istrage u ovom predmetu, međutim pretpostavljam da je, s obzirom na izmjene Zakona o kaznenom postupku koje su stupile na snagu 15.12., USKOK išao na varijantu da zatvara istragu i podiže optužnicu prije tog roka", rekla je Lasan.

U suprotnom prema izmjenama ZKP-a, USKOK bi morao pisati rješenja o provođenu istrage pa bi se cijeli postupak za njih odužio, istaknula je Drenški Lasan. Istraga u cijelom slučaju počela je prije više od godinu dana, a ministar zdravlja Rajko Ostojić tada je rekao:

"Takvi pojedinci nanose golemu štetu velikoj većini liječnika koji pošteno rade svoj posao i što je najgore ruše povjerenje pacijenata u zdravstveni sustav."

Čeka li nas najveće suđenje dosad?

S time se slaže i predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata Marijo Drlje.

"Uvijek idemo s povjerenjem prema liječnicima i tim liječnicima svoj život s punim povjerenjem u nadi da ćemo dobiti najbolju skrb, najbolju stručnu analizu i ocjenu, a temeljem te naše nade i najkvalitetnije lijekove. E sad, u kojem smislu su oboljeli dobivali najkvalitetnije lijekove, to je sada upitno", rekao je Drlje.

Raščišćavanje korupcije u zdravstvu pozdravlja i doktor Nikca Gabrić, no poručuje USKOK je s Farmalom tek zagrebao površinu ispod koje se kriju krupnije ribe u mutnim poslovima nabave opreme, a koje iskorištavaju neuređen zdravstveni sustav

"Ovdje bi je rekao da su naletjeli kokošari, dakle najniža skupina ljudi koji su za neke male poklone i novce, zato što su na dnu korupcijske ljestvice, bili najmanje oprezni pa su zato najlakše naletjeli i zbog toga sankcionirani. Ja ih ne opravdavam, ali ne mislim da je to glavni oblik korupcije u zdravstvu", rekao je Gabrić.

A dok čekamo eventualnu akciju Hipokrat 2, na potezu Županijski sud u Zagrebu koji bi u trebao odlučiti o osnovanosti optužnice. Kako je njome međutim obuhvaćeno više od 360 osoba na tu bi se odluku moglo čekati, prema procjeni odvjetnice Drenški Lasan, sve do travnja. Ako se optužnica potvrdi čeka nas, barem po veličini spisa i broju optuženika, najveće suđenje u Hrvatskoj. 

335 liječnika se dalo podmititi

Podsjećamo, USKOK je jučer, nakon provedene istrage pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv 364 hrvatska državljanina i jednog trgovačkog društva zbog počinjenja kaznenih djela udruživanje za počinjenje kaznenih djela, primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, objavljeno je na službenoj stranici Državnog odvjetništva.

Na listi je 335 liječnika obiteljske medicine i 29 zaposlenika farmaceutske tvrtke Farmal. Riječ je policijskoj akciji kodnog imena "Hipokrat", kojom je prije godinu dana USKOK u suradnji s DORH-om izveo akciju privođenja čelnika ludbreške farmaceutske tvrtke Farmal i više liječnika opće prakse. Liječnici su privedeni zbog sumnje za davanje i primanje mita. Farmaceutska kuća je dogovorila da će kontinuirano nagrađivati liječnike i ljekarnike davanjem novca i drugih darova u vrijednosti od pet do 10 posto od vrijednosti lijekova koje liječnici propišu iz ponude njihove farmaceutske kuće. 

Većem broju liječnika i ljekarnika davali su novac, vrijednosne bonove za kupovinu u trgovačkim kućama, kupovinu robe te plaćanje putovanja na teret farmaceutske kuće, kao protuuslugu za propisivanje lijekova iz njihove ponude, a ljekarnicima kao protuuslugu za naručivanje i evidentiranje izdavanja lijekova.

U DORH-u su prije godinu dana tvrdili da su informacije o aferi dobili od novinarke Nataše Škaričić. "Prosječno je svaki liječnik uključen u tu priču dobivao 2000 kuna mjesečno, pomnožite to s otprilike 70-ak liječnika na svakog agenta terenskog pa puta 23 agenta pa ćete dobiti prilično značajan iznos", izjavila je Škaričić 12. studenoga 2012. za HRT.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.