Carić: Microsoft neće uložiti milijardu dolara kod nas jer nema u što uložiti

Screenshot: HRT

U EMISIJI Studio 4 HRT-a 4, sudjelovali su informatički stručnjaci Lucijan Carić i Tomislav Car. Osvrnuli su se na posjetu premijera Milanovića SAD-u te na moguće posljedice njegovih sastanaka s američkim tehnološkim divovima.

Podsjetimo, premijer Milanović jučer je posjetio Microsoft u Redmondu, a danas obilazi Cisco i Oracle. Premijer je u više navrata istaknuo kako želi pozicionirati Hrvatsku na karti IT velikana. Sutra je zakazan sastanak s HP-om, a krajem tjedna s IBM-om.

Za vrijeme putovanja hrvatskog izaslanstva u SAD, u Hrvatskoj se odvijaju rasprave o koristi tog dugog poduhvata.

"Ništa od čuda"

Tomislav Car u emisiji Studio 4 istaknuo je kako je on optimističan.

"Može se čuti mnogo kritika. Ne možemo očekivati čuda, ali bez ovakvih posjeta ništa se ne može dogoditi", rekao je.

Lucijan Carić nešto je oštriji od svojeg kolege u kritici politike Vlade spram IT sektora.

"Sustavno ne radimo ništa"

"Mi sustavno ne radimo ništa na IT-u, država nema plan. Nakon par godina mandata, za vrijeme kojih nisam vidio planiranje, što mi sad zapravo možemo očekivati? Amerikanci znaju kakvo je stanje kod nas, nemojmo se zavaravati. Oni koji misle suprotno naivni su", upozorio je.

Carić je istaknuo kako u Hrvatskoj ima mnogo mladih i pametnih ljudi, no kako i dalje nema dovoljno IT stručnjaka.

"Hrvatska ima manjak IT stručnjaka čak i za vlastite potrebe", smatra.


Car, s druge strane, ističe kako u Hrvatskoj postoji problem pronalaženja "dobrih i kvalitetnih ljudi, zato što većina onih dobrih napušta zemlju" te ide u države kao što su SAD, Švicarska ili Njemačka.
 
Iznoseći mišljenje o mogućim uspjesima koje bi premijer Milanović mogao pokazati po svojem povratku, Carić ostaje pesimističan.

"Veliki igrači neće ovdje ništa razvijati"

"Premijer se može vratiti s ugovorom koji je povoljan za njih. To je ono što zaključujem iz retorike Microsofta, i nisam jedini koji je na to pomislio. Oni neće kod nas razvijati tehnologije, mogu nam samo prodati nešto", naglasio je.

Tomislav Car rekao je kako je "pozitivna strana puta" ta što je premijer osvijestio važnost IT industrije. Ipak, Car ističe kako "jedan posjet sam po sebi neće ništa donijeti".

"Velike firme već danima imaju besplatnu reklamu, njima je super", primijetio je Lucijan Carić.

Stručnjaci su se osvrnuli i na isplativost rada u Hrvatskoj. Istaknuli su kako je IT firmama neusporedivo povoljnije raditi u drugim zemljama.

"Imamo godinu dana, nakon toga prilika nestaje"
 
"Potrebne su promjene u IT politici.  Mi konkuriramo sa cijelim svijetom, a ne samo s bliskim zemljama. Teško je kad godinama sustavno ništa ne radite, ne možete čarobnim štapićem ništa promijeniti... Mislim da je ovo, objektivno, zadnja prilika. Ako prokockamo iduću godinu, ne znam što će biti, zaostat ćemo", naglasio je Carić.


"Trebamo biti svjesni kako Microsoft neće uložiti milijardu dolara kod nas jer nema u što uložiti", dodao je.  

Car je, komentirajući Milanovićev itinerar, napomenuo kako bi mu bilo "draže da je premijer, uz velike tvrtke, obišao neke inkubatore i fondove, jer je kroz njih moguće ostvariti brže investicije".

Osvrćući se na jučerašnji gaf ministra Marasa, koji je Silicijsku dolinu prekrstio u "Silikonsku dolinu", stručnjaci su se složili kako se ne radi o strašnoj grešci, no kako je svejedno treba priznati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.