Čačić: Vladin proračun za iduću godinu je lažan

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Narodne stranke - reformista Radimir Čačić najavio je u petak da Vladin prijedlog proračuna za 2015. godinu ne zaslužuje njihovu podršku, a odluka o eventualnoj potpori ovisit će o prihvaćanju njihovih amandmana.

Prijedlog novog proračuna je "deformirano kreiran", s jasnom porukom da se neće održati, pa Reformisti nemaju razloga podržati ga, rekao je Čačić na konferenciji za novinare.

Posebno ga zabrinjava što je jedini pomak u proračunu vezan uz povlačenje europskih sredstava u iznosu od 7,1 milijardi kuna, pri čemu je učešće Hrvatske predviđeno u iznosu od 720 milijuna kuna.

Proračun je lažan, i to ne u malom razmjeru

No, dosadašnja iskustva svih europskih zemalja pokazuju da država članica prosječno daje 25 posto sredstava u odnosu na cijelu investiciju. "To znači da je Hrvatska u proračunu osigurala dovoljno sredstava da bi mogla povući samo 3,5 milijardi kuna, odnosno dva puta manje. Proračun je lažan, i to ne u malom razmjeru", tvrdi Čačić.

"Vlada je u 2013. i 2014. dokazala da nema sposobnost pripreme i privlačenja europskih sredstava, a sada nam šalje poruku koja je unaprijed osuđena na propast", kazao je.


Smatra i da je realna opasnost za probijanje proračuna između dvije i tri milijarde kuna, što znači da Hrvatska nastavlja ubrzano tonuti.

Podsjetivši da smo lanjsku godinu završili s usporavanjem kapitalnih investicija u javne tvrtke za 18,2 posto, Čačić kaže kako je to razlog što Vlada u novom proračunu ne govori o bilo kakvim aktivnostima.

"Potpuno su odustali od bilo kakvih aktivnosti, a u projekcijama pokušavaju zadržati proračun na razini održivosti. Pri tome u komponenti javnih tvrtki ni na kakav način ne govore o vlastitom angažmanu u kapitalnim investicijama", kazao je Čačić.

Hrvatska je uz Grčku najcentraliziranija država u Europi


Istaknuvši kako je decentralizacija bila jedna od ključnih stavki Plana 21, potpredsjednica stranke Natalija Martinčević upozorila je da prijedlog proračuna pokazuje da smo, uz Grčku, najcentraliziranija država u Europi.

Drži da jedinice lokalne i regionalne samouprave neće moći izdržati Vladinu poreznu mjeru kojom im se uzima 1,7 milijardi kuna, jer su kompenzacijska sredstva od oko 500 milijuna kuna nedovoljna.

Rasterećenje plaća znači dodatnu centralizaciju i udar na lokalnu samoupravu


Brojni gradonačelnici i općinski načelnici već su najavili povećanje prireza i cijena usluga, te smanjenje sredstava za zdravstvo i socijalu. Zato porezno rasterećenje plaća znači dodatnu centralizaciju i udar na lokalnu samoupravu, ustvrdila je.

Potpredsjednik stranke Petar Baranović upozorava da je Hrvatska zbog neefikasne javne uprave u ovoj godini podbacila u povlačenju europskih sredstava za 600 milijuna kuna.

Smatra da u javnoj upravi treba provesti reforme i otpustiti one koji nisu dovoljno efikasni i sposobni. "Neprihvatljivo je jednako plaćanje onih koji rade i onih koji igraju pasijans", kazao je Baranović.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.