Čačić: Dosta je tog vrtića! Idemo u projekte Plomin i Ombla!

"ZELENA studija već postoji i ona je dala zeleno svjetlo za izgradnju HE Ombla", naglasio je danas prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić na otvaranju skupa energetike u Zagrebu. Ministar gospodarstva naglasio je kako je druga zelena studija zapravo izrađena besplatno te je samim tim i sporna.

"Prestanimo se igrati vrtića - da ide taj Plomin, da ide ta Ombla", rekao je Čačić dodajući kako postoje studije koje su profesionalne, no isto tako postoje i studije koje se rade besplatno. Upravo te besplatne studije, po Čačiću su, kako kaže, jako sumnjive!

"Nama je dan zadatak da dignemo investicije za 3 puta već od sljedeće godine. Da se od sljedeće godine ovdje realizira energetskih projekata na razini od milijardu i pol eura, da ide taj Plomin, da ide ta Ombla, da se prestanemo igrati dječjih vrtića, da ovi ljudi u ovoj zemlji imaju konkretan proizvod, da imaju posao, da mogu zaraditi za sebe i svoju djecu ako, naravno, zaštitimo maksimalno zemlju po najvišim standardima. To nije politikanstvo", rekao je Čačić.

Čačić je naglasio danas  da su nam potrebne velike investicije u energetiku i to odmah, a već sljedeće godine trebalo bi se realizirati energetskih projekata na razini od 1,5 milijarde eura.

Capor: Gubitnici smo mi, porezni obveznici

"Radimir Čačić može se smatrati pobjednikom u ovoj smicalici oko bivše ministrice Mirele Holy! Očiti gubitnici smo svi mi porezni obveznici koji ćemo, ako premijer Zoran Milanović na koncu to i dopusti, plaćati skuplje račune za struju i rate kredita za visokorizičan projekt, kao što je HE Ombla koji se po mišljenju stručnjaka vjerojatno nije moguće ni ostvariti", rekao je u razgovoru za Index istaknuti član građanske inicijative "Srđ je naš" Đuro Capor.

Naime, prema Caporu vrlo je znakovito da je bivša ministrica Holy samo dan prije nego što će biti smijenjena poslala u Vladu iz Ministarstva zaštite okoliša revizijska izvješća studije utjecaja na okoliš vezane za gradnju hidroelektrane Ombla. Od četiri revizorska izvješća samo je jedno pozitivno dok su se tri odredila negativno prema gradnji podzemne elektrane pokraj Dubrovnika.



Nakon što je ministrica Holy otišla s ministarske pozicije, a imenovan njen nasljednik, prvi potpredsjednik Čačić sinoć je izjavio kako projekt HE Ombla ide dalje. S druge pak strane premijer Milanović unatoč trostrukom revizorskom negiranju i činjenici da se Kukuriku u predizbornoj kampanji odredio protiv izgradnje HE Ombla, izjavio kako još treba vidjeti što će napraviti s HE Ombla. 

Lakše je bilo odustati od ministrice nego od lošeg projekta Sanadera i Kosor

"Mjesecima su se na ministricu Holy radili pritisci oko nezakonitih projekata bivše HDZ-ove vlasti kao što su HE Ombla, Plomin i Srđ, a koje se sada opet podmeću kao spasonosna rješenja. Ministrica Holy se držala obećanja Kukuriku koalicije o odustajanju od HE Omble te je bila dosljedna u provođenju nove politike koalicije na vlasti prema okolišu", ističe Capor dodajući kako ne treba zaboraviti da su stručne recenzije o HE Ombli bile gotove već dva mjeseca, no šutnja Vlade na upite udruga civilnog društva oko objavljivanja recenzija  pokazuje  da su se daleko od očiju javnosti  oko ovog  projekta lomila  koplja unutar Vlade.

Kako ističe Capor, čini se da je i Vladi i premijeru Milanoviću bilo lakše odustati od "dobre ministrice, politike prema zaštiti okoliša i danih obećanja", nego da odustanu od "sumnjivog i neisplativog projekta bivše Sanaderove i Kosoričine Vlade".


Prema Caporu priča oko izgradnje He Ombla vrlo je jasna od samog početka jer bez "skupog i nepotrebnog projekta" HE Ombla teško da se može izgraditi više stotina vila i apartmana s golfom na padinama Srđa. Prema Caporu iza izgradnje golf terena krije se apartmanizacija Srđa koji je danas "Sanaderov projekt pod patronatom HNS-a".

Kukuriku koalicija u predizbornoj kampanji protiv HE Ombla


No, zanimljivo je kako predstavnici aktualne vlasti danas govore dijametralno suprotno o slučaju He Ombla nego što su naglašavali u predizbornoj kampanji. Osim izjava tu je i pisani trag sa službene stranice Kukuriku koalicije o He Ombla.

"Naglašavamo da su studija ekonomske isplativosti, kao i studija utjecaja na okoliš za ovaj projekt nedavno pokazale da projekt nije ni ekonomski racionalan, a ni ekološki prihvatljiv. Nedavne najave HDZ-ovih dužnosnika o prodaji tzv. tehničke vode iz HE Ombla arapskim zemljama tumačimo kao želju vladajućih stranaka da projekt HE Omble pokažu ekonomski isplativim. Stranke Kukuriku koalicije ne podržavaju projekte koji su upitni iz ekonomskih i ekoloških stajališta", stajalo je na stranici Kukuriku.org u kojem se objašnjavao Plan 21. No, danas, sasvim novi vjetrovi.  

Što čeka ministre ako se suprotstave Čačiću?


"Poruka svim ministrima u ovoj Vladi jest da se mogu  nadati istom scenariju ako u odgovornom obavljanju svog ministarskog posla stranu na put Čačićevim projektima i samovolji. Istu vrstu pritiska kakvu je mjesecima nametao ministrici Holy je prvi potpredsjednik Vlade demonstrirao već u prvom danu mandata novog ministra kojemu je kao i cijeloj javnosti trijumfalno poručio da projekt Ombla ide dalje", smatra Capor dodajući da Čačiću ne bi trebao biti veliki problem pogaziti mišljenje čak trojice neovisnih recezenata projekta kad se prašina oko ostavke Holy slegne.

Zelena stranka želi na uvid revizije za HE Ombla

Povodom HE Ombla danas se oglasila i Zelena stranka koja od Vlade ali i Ministarstva zaštite okoliša traži da se objave revizije studije utjecaja na okoliš HE Ombla.

"Javnost ima pravo znati sve detalje oko ovoga projekta te mora imati na uvid ono na temelju čega će Vlada donijeti zaključak hoće li se krenuti u realizaciju istoga. Na zanima nas da se ove recenzije - studije objavljuju naknadno, nakon što Vlada donese svoju odluku. Želimo ih imati na uvid sada, kako bi se moglo realno procijeniti kakve će posljedice imati eventualna realizacija ovog projekta", ističu u Zelenoj stranci koji naglašavaju kako se uprave te recenzije spominju kao jedan od mogućih motiva smjene ministrice Holy.

Platforma 112:  Povod za ostavku načelno je legitiman, ali...

"Ono što posebno želimo naglasiti je da organizacije civilnog društva okupljene u Platformi 112 daju punu podršku borbi za temeljitu reviziju politike gospodarenja otpadom, koja je dokazano predmet poslovnih malverzacija i krajnje netransparentnosti, a koju je bivša ministrica Holy ipak uspjela pokrenuti. Ministrica Holy također je bila je odlučna da se standardi zaštite okoliša dosljedno primjenjuju u ocjeni velikih investicijskih projekata, bez štetnih kompromisa s investitorima", stoji u priopćenju 25 udruga koje djeluju u sklopu Platforme 112.


Udruge smatraju da je povod za ostavku načelno legitiman budući da se radi o neprihvatljivoj političkoj komunikaciji između dva člana iste političke stranke, na istaknutim javnim funkcijama odnosno Ministrice zaštite okoliša i Predsjednika Uprave HŽ-a, na temu zaštite radnog mjesta treće osobe i to stoga što se radi o supruzi stranačkog kolege. U tom smislu ostavka koju je ministrica ponudila, a premijer odmah i prihvatio, za udruge predstavljaju izrazito, pa čak i nenadano naglo povisivanje ljestvice političke odgovornosti.

Istraga i o prijetnjama smrću, praćenju i prismotri

"Osim što nužno treba precizno definirati standarde politički neprihvatljivog ponašanja, nakon prihvaćanja ostavke Ministrice Holy očekujemo i da pokrene postupak utvrđivanja drugih eventualnih prekršaja i zlouporaba položaja", naglašava se u priopćenju. No iako udruge smatraju da je povod za ostavku legitiman, svakako dovode u pitanje motive koji stoje iza generiranja ovog
slučaja upravo u ovom trenutku u prvoklasan politički incident.

"Stoga zahtijevamo da se temeljem kaznene prijave koju je podnijela sada bivša ministrica Holy provede temeljita i promptna istragu o navodnim prijetnjama smrću, mogućem
praćenju i prismotri", naglašava se u priopćenju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.