Brutalna smaknuća u Iraku vrše se i hrvatskim oružjem?

Foto: Twitter/Alanbar_news,

JOŠ PROŠLE godine američki su mediji prenijeli kako hrvatsko oružje prodano Saudijskoj Arabiji završava u rukama terorista, a bloger Elliot Higgins koji je razotkrio sve, prije par mjeseci objavio je kako je i skupina povezana s Al Quaedom, a koja u posljednje vrijeme provodi smaknuća u Iraku, došla u posjed hrvatskog oružja.

Higgins na svom blogu piše kako teroristi, sudeći prema fotografijama objavljenima na Twitter računu Alanbar_news, kojim se koriste Al Qaedini teroristi povezani u skupinu ISIL, teroristi M79 Osa, bacač raketa koji je Hrvatska prodala Saudijskoj Arabiji.



Druga fotografija, koju je uočio Higgins, prikazuje, terorista s hrvatskim bacačem granata RBG-6. 

"Vrlo vjerojatnim se čini da je to oružje isto ono koje je kupila Saudijska Arabija od Hrvatske, koja je prokrijumčarena zatim preko Jordana. Unatoč najboljim namjerama svih koji su uključeni u kupoprodaju oružja, to oružje se sada koristi za napad na snage iračke vlade. Ovo je jasan pokazatelj da se mora oštrije kontrolirati tko kupuje oružje.", napisao je Higgins.

Na Twitteru objavljuju fotografije likvidiranja

Islamska ekstremistička skupina ISIL, koja ja zauzela veći dio sjevernog Iraka objavila je fotografije na kojima se prikazuju egzekucije stotina iračkih vojnika.


Na fotografijama objavljenim na Twitteru ISIL-a prikazani su maskirani borci kako ubacuju zarobljene vojnike u kamione, a zatim ih prisiljavaju da legnu u rov s rukama vezanim iza leđa, prijeteći im oružjem. Na pojedinim fotografijama prikazana su krvava tijela zarobljenika nakon što su ubijeni.

U opisu slika stoji da je egzekucija vojnika odmazda za ubojstvo zapovjednika ISIL-a o čijoj su smrti izvijestili vlada i ISIL prije nego što je ova grupa osvojila drugi po veličini irački grad Mosul.

Glasnogovornik iračke vojske potvrdio je autentičnost fotografija i rekao da ima saznanja o slučajevima masovnih ubojstava iračkih vojnika u oblastima koje drži ISIL. I dok se u medijima spominje da je ubijeno više od 1500 vojnika, te informacije još nisu potvrđene.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.