Britanski stručnjaci: E-cigarete mogle bi spasiti živote tisuća pušača

Foto: Shutterstock

BRITANSKI stručnjaci tvrde da bi e-cigarete mogle godišnje spasiti i do 6000 života na milijun pušača. U članku objavljenom u "British Journal of General Practice" istraživački tim iz Londona tvrdi da su društvo i vlasti pojedinih zemalja prebrzo reagirale kada su korištenje e-cigareta zakonski izjednačile s konzumiranjem duhanskih proizvoda.

"Ako uzmemo u obzir da pušači puše cigarete prvenstveno zbog ovisnosti o nikotinu, a umiru zbog katrana, mislili smo da će e-cigarete biti prihvaćene kao sredstvo koje će spriječiti velik broj smrti i bolesti uzrokovane konzumiranjem duhanskih proizvoda", tvrde britanski stručnjaci.

U javnosti se već mjesecima vode polemike oko štetnosti e-cigareta. Dok neke studije pokazuju kako će ljudi koji koriste e-cigarete biti skloniji prestanku pušenja, druge pokazuju kako se upotreba e-cigareta među maloljetnicima u protekle tri godine utrostručila.

Skupina stručnjaka prije nekoliko dana je žestoko kritizirala izvješće WHO-a o štetnosti e-cigareta. U kritici WHO-ove studije o elektroničkim cigaretama, koja je poslužila kao nacrt za WHO-ovo prošlomjesečno izvješće u kojem se traži stroža regulacija e-cigareta, stručnjaci su ocijenili da je riječ o netočnom prikazu dokaza.

U kritici WHO-ove studije o elektroničkim cigaretama, koja je poslužila kao nacrt za WHO-ovo prošlomjesečno izvješće u kojem se traži stroža regulacija e-cigareta, stručnjaci su ocijenili da je riječ o netočnom prikazu dokaza.

"Bila sam šokirana i iznenađena dok sam ga čitala", rekla je novinarima Ann McNeill, istraživač nacionalnog centra za ovisnosti londonskog King's Collegea. "Smatrala sam da je to netočan prikaz dokaza o e-cigaretama".

Popularnost elektroničkih cigareta, kojima se pomoću baterija simulira pušenje isparavanjem nikotinske tekućine, u posljednje je dvije godine naglo porasla no povela se i oštra rasprava o njihovim opasnostima i prednostima a kako je riječ o novijem proizvodu nema znanstvenih dokaza o njihovoj dugoročnoj štetnosti. Neki se stručnjaci pribojavaju da te cigarete mogu dovesti do ovisnosti o nikotinu i biti put prema uživanju duhana dok drugi govore da one imaju golemi potencijal pomoći milijunima pušača u svijetu da odbace smrtonosnu naviku.

WHO-ovo izvješće prošlog mjeseca tražilo je strogu regulaciju e-cigareta, zabranu njihovog korištenja u zatvorenim prostorima, reklamiranje i prodaju maloljetnicima.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.