Bozanić nezadovoljan izvješćivanjem hrvatskih medija o rimskoj Sinodi

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Vijeća Hrvatske biskupske konferencije (HBK) za život i obitelj krčki biskup mons. Valter Župan izjavio je u četvrtak da je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić izvijestio hrvatske biskupe o biskupskoj Sinodi koja je nedavno zasjedala u Rimu, napomenuvši kako je kardinal Bozanić bio "pomalo nezadovoljan" izvješćima hrvatskih medija o radu Sinode.

Mons. Župan to je izjavio na konferenciji za novinare koja je održana u povodu završetka 49. plenarnoga zasjedanja HBK u Zagrebu.

Sinoda nije ništa zaključila

Napomenuo je kako je Sinodu karakterizirala vrlo velika otvorenost jer je papa Franjo pozvao sudionike na maksimalnu slobodu te dodao kako je sve bilo dostupno medijima. "Normalno je da među tolikim ljudima kad iznose svoja mišljenja dođe do konfrontacije", rekao je dodavši kako Sinoda nije ništa zaključila.

Istaknuo je kako je ona tek redigirala zaključke koji će biskupima biti dostavljeni na razmatranje do sljedeće Sinode. "Tek nakon toga i zaključaka Sinode te odobrenja Svetoga oca moći ćemo govoriti o njezinim zaključcima", rekao je mons. Župan.

Krčki biskup najavio je i održavanje 2. nacionalnoga skupa Hrvatske katoličke obitelji 19. travnja u Rijeci te naglasio da će posebna tema skupa biti svjedočanstva iz života obitelji.

Župan ne zna kako je Bozanić glasao

Na upit je kako je glasovao kardinal Bozanić na rimskoj Sinodi o pojedinim točkama koje se tiču rodne ideologije, mons. Župan je rekao kako se to ne zna.

Predsjednik Hrvatskoga caritasa varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak izvijestio je o akcijama Hrvatskoga Caritasa podsjetivši kako je razdijelio 12 milijuna kuna pomoći stradalima od poplave. Još 8 milijuna kuna imamo na raspolaganju koje ćemo razdijeli stradalima na području Gunje i drugih krajeva, rekao je dodavši kako Caritas u sklopu svoje akcije "Solidarnos s Crkvom u BiH" prikupio oko 2 milijuna i 140 tisuća kuna.


Podsjetio je i na Caritasovu akciju pomoći učenicima u kojoj će svotu od 350 tisuća kuna razdijeliti kao pomoć za tisuću učenika.

Mons. Hranić: Znanost da, ali samo ako je etična

Predsjednik Vijeća HBK za katehizaciju đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić predstavio je dvije publikacije - "Poruku biskupa HBK - Muško i žensko stvori ih" te "Vodič kroz bioetiku za mlade".

Naglasio je da brošura "Poruka biskupa HBK - Muško i žensko stvori ih" na doktrinarnoj razini govori o kršaćnaskoj antroplogiji s posebnim osvrtom na rodnu ideologiju te dodao da će knjižica "Vodič kroz bioetiku za mlade", koja govori o ljudskom začetku i kraju biti dijeljena mladeži.

Govoreći o pitanjima začeća i rađanja mons. Hranić je istaknuo kako su znanost i tehnologija uvijek dobrodošle čovjeku, samo one u svojoj primjeni trebaju zadržati dimenziju etičnosti.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.